Gemeente Delfzijl

Keywords: Regionaal Meld- en Coördinatiepunt, regiobijeenkomst, voortijdig, schoolverlaters

INFORMATIE

22-05-2001

Regionaal Meld- en Coördinatiepunt organiseert regiobijeenkomst over voortijdig schoolverlaters

Op woensdag 30 mei organiseert het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) een regiobijeenkomst in het Cultureel Centrum De Molenberg in Delfzijl met als thema 'Jongeren in beeld?! Actuele ontwikkelingen in de aanpak van risicoleerlingen in de regio Noord Groningen'. Bestuurders, directies, leidinggevenden, decanen, docenten en begeleiders van instanties en scholen zijn voor de regiobijeenkomst uitgenodigd omdat zij vaak met risicoleerlingen en/of voortijdig schoolverlaters te maken hebben. Het doel van de regiobijeenkomst is tot een betere samenwerking te komen.

Programma

Na de opening van de regiobijeenkomst door onderwijswethouder Huisman wordt de inleiding verzorgd door de heer Hiemstra, coördinator Jeugd- en achterstandsbeleid van de directie Voortgezet Onderwijs van het Ministerie van OCenW.

Tijdens workshops komen actuele ontwikkelingen in de regio aan de orde. Een van die ontwikkelingen is dat het RMC en het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) meer gaan samenwerken. Zo kunnen jongeren zonder startkwalificatie die zich melden voor werk of een uitkering alsnog scholing volgen. De aanwezigen krijgen uitleg over hoe de praktijkschool (voormalige streekschool) zijn leerlingen op de arbeidsmarkt plaatst. Wat betreft de verbetering van de interne zorgstructuur van scholen kunnen leerlingen begeleiding krijgen van het orthopedagogisch dienstencentrum (OPDC) en de time-outvoorziening (is in oprichting). Daarnaast wordt uitgelegd hoe de organisatie van het RMC eruit ziet. Tijdens de bijeenkomst is ruimte voor discussie. Naar aanleiding van de bijeenkomst worden speerpunten voor het komend jaar geformuleerd om de jongeren in beeld te houden en goed op weg te blijven helpen.

RMC

Het RMC brengt leerlingen in beeld tussen 16 en 23 jaar uit de hele regio Noord-Groningen die de school verlaten zonder startkwalificatie (mbo diploma niveau 2). Het RMC onderzoekt waarom een leerling spijbelt of de school verlaat en welke oplossingen er mogelijk zijn. Een verkeerde schoolkeuze of problemen thuis kunnen oorzaken zijn waarom het op school niet goed gaat.

Het RMC streeft naar een goede samenwerking met instanties die te maken hebben met deze leerlingen. Zo wordt er nauw samengewerkt met het CWI, de WIW-instanties (Wet Inschakeling Werklozen), jeugdhulpverlening, leerplichtambtenaren van de gemeenten en jeugdagenten.

__

Noot voor de redactie (