PERSBERICHT

Bijna helft Nederlanders loopt schade op tijdens vakantie

Medische kosten hoogste schadepost

Amersfoort, 30 mei 2001. Bijna de helft van de Nederlanders heeft ooit schade opgelopen tijdens de vakantie. Medische kosten zijn vaak de hoogste schadeposten. Tien procent van het Nederlandse publiek blijkt onverzekerd op reis te gaan. Dat is de uitkomst van een onderzoek van TravelPlanet.NL naar reisverzekeringen, dat door marktonderzoekbureau Interview/NSS is uitgevoerd.

Kosten bij schade
Bijna de helft van het Nederlandse publiek (46%) heeft in het buitenland wel eens iets meegemaakt waarvoor men zich kan laten verzekeren. Het gaat dan om medische kosten, annulering van een reis, schade aan bagage, diefstal van bagage, diefstal van geld/reischeques, buitengewone kosten na toestemming SOS en schade logiesverblijf. Met name medische kosten blijken meest voorkomende schadeposten te zijn (23%), opgevolgd door annulering van de reis (17%) en schade aan de bagage (14%).

De medische kosten zijn vaak zeer hoog in vergelijking met de andere genoemde kosten bij schade. Het gemiddelde schadebedrag wordt geschat op ruim fl. 2.200,-. Een annulering van de reis kan ook hoge kosten met zich meebrengen: de schade werd geschat op gemiddeld fl. 1.500,-. Bij diefstal van reisbagage en schade aan de reisbagage was het schadebedrag respectievelijk gemiddeld fl. 1.400,- en fl. 600,-.

Doorlopende reisverzekering in opkomst
Bij vakanties en verblijven in Nederland worden vaak geen reisverzekeringen afgesloten. Reisverzekeringen worden wél afgesloten bij vakanties in het buitenland, vooral bij lange vakanties van meer dan 4 dagen. Bij korte vakanties worden minder vaak een reisverzekering afgesloten dan bij lange vakanties.

De doorlopende reisverzekering is in opkomst. Ruim 25% van het Nederlandse publiek sluit een doorlopende reisverzekering af met dekking binnen Europa en 20% een doorlopende reisverzekering met werelddekking. Dit betekent dat inmiddels de helft van de Nederlanders een doorlopende reisverzekering heeft.

TravelPlanet.NL
TravelPlanet.NL, een van de grootste reisportals op internet, is een samenwerkingsverband van Planet Media Group (100% dochter KPN Telecommerce) en Travel Unie. TravelPLanet.NL biedt meer dan tienduizend reizen van diverse touroperators, opmerkelijke functionaliteiten, uitgebreide landeninformatie en is tevens een 'verzamelplaats' voor reizigers. Voor dit alles werkt TravelPlanet.NL samen met de erkende partijen in de reiswereld. Deelnemende touroperators tot op heden zijn: Holland International, KLM, Martinair, Transavia, Arke, Easy Home, Happy Home, FIT, Rent A Casa, Royal Hansa, Olympia, Belair, Dutch Golf, Labyrinth, het Frankrijk Huis en African Rainbow.

/ / / / / / / / / / /

Noot voor de redactie/