Partij van de Arbeid

EP-commissie bepleit kortere octrooibescherming aidsmedicijnen

Brussel, 30 mei 2001

De octrooibescherming van geneesmiddelen voor tropische ziekten moet verlaagd worden van 20 naar 10 jaar. Tot deze conclusie kwam de EP-commissie voor industrie, onderzoek en buitenlandse handel, op voorstel van haar rapporteur, Dorette Corbey (PES). Daarnaast moet er een eind komen aan de praktijk van 'ever-greening'. Dit houdt in dat kleine veranderingen aan een bestaand medicijn worden aangebracht om zo opnieuw octrooibescherming te kunnen krijgen. Hierdoor kunnen de prijzen voor essentiële geneesmiddelen in derde wereldlanden aanzienlijk dalen.

De Commissie Industrie stemde over een rapport dat opgesteld is door Dorette Corbey. Het rapport gaat over de bestrijding van aids, malaria en tuberculose die in ontwikkelingslanden jaarlijks 5 miljoen mensenlevens eisen. Geneesmiddelen zijn in derde wereldlanden voor verreweg de meeste mensen onbetaalbaar. De farmaceutische industrie investeert nauwelijks in tropische ziektes. Van de ruim 1450 nieuwe medicijnen en vaccins die de afgelopen 20 jaren op de markt kwamen waren er slecht 13 bestemd voor tropische ziekten. Een belangrijk punt uit het rapport is prijsdifferentiatie. Geneesmiddelen (ook de niet-gepatenteerde) zouden in ontwikkelingslanden gratis of tegen zeer lage kosten ter beschikking moeten worden gesteld. Dit vereist wel een waterdicht systeem om (terug-)importeren vanuit de derde wereld naar de rijkere landen te voorkomen.

Corbey pleit bovendien voor stimulansen voor de farmaceutische industrie, om meer te investeren in tropische ziekten. "Net als zeldzame ziekten zijn tropische ziekten voor de farmaceutische bedrijven niet 'rendabel'. Een tragischer voorbeeld van het falen van de markt is bijna niet denkbaar. Hier is een inspanning van overheden noodzakelijk."

Maar met goedkope medicijnen zijn we er nog niet, aldus Dorette Corbey. Het is van doorslaggevend belang dat er snel wordt geinvesteerd in opbouw en verbetering van de medische en de sociale infrastructuur. "Zonder goede medische voorzieningen ter plaatse is het onmogelijk om aids en tuberculose te bestrijden. Daarnaast is het inschakelen van onder meer vrouwenorganisaties, scholen, vakbonden en de media van belang om voorlichting en preventie en het belang van goed medisch toezicht onder de aandacht te brengen. De hulp moet veel beter gecoordineerd worden."

terug