Gemeente Oosterhout

Oosterhout ligt op schema bij invoering van de euro

Onderzoek in opdracht van ministerie van Financiën wijst uit:

De gemeente Oosterhout hoort tot de veertig procent van de Nederlandse gemeenten die redelijk tot goed op schema ligt bij de voorbereidingen voor de invoering van de euro (). Dat blijkt uit een bericht van het ministerie van Financiën. Het departement baseert zich daarbij op onderzoek dat in maart en april door het rijk bij alle gemeenten is gehouden, de zogenaamde euro-monitor.

In de brief merkt het ministerie van Financiën op dat de gemeentebrede score niet de sociale diensten betreft. Onderzoek in deze categorie vindt plaats in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat ministerie heeft inmiddels ook haar bevindingen aan de gemeente gerapporteerd. De conclusie daarvan is eveneens positief. "Ten opzichte van het beeld naar aanleiding van het eerste gemeentebezoek is de voortgang van het europroject nu positief. De gemeente loopt goed op schema", oordeelt het ministerie van SZW.

De resultaten van de euro-monitor worden tevens gebruikt om de Tweede Kamer te rapporteren over de voortgang van de euro-invoering bij andere overheden.

In een zogenaamde "voortgangsindex" heeft het ministerie van Financiën vier onderdelen aangegeven waarop ze de voortgang van de werkzaamheden in Oosterhout afmeet tegen de eisen die gesteld worden. Daarbij is Oosterhout vergeleken met andere middelgrote gemeenten (50.000 tot 100.000 inwoners). Op alle vier onderdelen - de voortgang, de planning, het testen van aanpassingen en de daadwerkelijke invoering van aanpassingen - blijkt Oosterhout beter dan gemiddeld te scoren.

Als gekeken wordt naar aspecten die met invoering van de euro te maken hebben, komt de Oosterhoutse score in grote lijnen overeen met het gemiddelde. Op het gebied van in beeld brengen van juridische en fiscale consequenties is er sprake van een kleine achterstand, bij het onderdeel voorlichting en communicatie ligt Oosterhout voor op schema.

Oosterhout, 30 mei 2001