Persbericht

Voorgenomen fusie tussen rodamco europe en rodamco retail nederland

Rodamco Europe NV ("Rodamco Europe") en Rodamco Retail Nederland NV ("RRN") hebben een principe akkoord bereikt over een voorgenomen fusie. Door deze fusie verwerft Rodamco Europe de resterende 48,63% van de aandelen in RRN die nog niet in haar bezit zijn. De krachtenbundeling zal worden geëffectueerd door middel van een juridische fusie waardoor RRN als beursgenoteerde vennootschap zal verdwijnen en zal opgaan in Rodamco Nederland, een 100% dochtervennootschap van Rodamco Europe. Bij het effectueren van de fusie zullen aandeelhouders RRN per aandeel RRN 1,28 nieuwe aandelen Rodamco Europe ontvangen.
Op basis van de gemiddelde beurskoersen van Rodamco Europe en RRN gedurende de laatste 25 handelsdagen betekent deze ruilverhouding een premie van circa 10,4% en op basis van de slotkoers van Rodamco Europe van 29 mei 2001 een premie van circa 3,5% ten opzichte van de intrinsieke waarde per aandeel RRN per ultimo 2000 (na aftrek dividend).
De nieuw uit te geven aandelen Rodamco Europe zijn gerechtigd tot het dividend over het gehele boekjaar 2001. De Raad van Commissarissen en de Directie van RRN ondersteunen de voorgenomen fusie met Rodamco Europe.

Kernpunten van de transactie

* De gecombineerde Nederlandse winkelportefeuille van Rodamco Europe en RRN zal circa EUR 1,8 miljard bedragen waarmee Rodamco Europe de grootste beursgenoteerde belegger in Nederlands winkel-onroerend goed wordt;

* RRN bereikt door de fusie direct de schaalgrootte die zij van strategisch belang acht om nationale en internationale winkelketens beter te bedienen;

* RRN voegt aan Rodamco Europe omvang en expertise toe waardoor gezamenlijk de positie in Nederland, met name in het topsegment van de winkelmarkt, verder wordt versterkt;
* Door de fusie realiseert Rodamco Europe haar ambitie om de totale onroerendgoedportefeuille in Nederland versneld verder te herpositioneren zodat de toekomstige beleggingsfocus vooral gericht zal zijn op de winkelsector;

* De voorgenomen fusie zal een vrijwel neutraal effect hebben op Rodamco Europe's winst per aandeel over 2001. Voor volgende jaren zal de transactie door organisatorische integratie en schaalvoordelen in de kostensfeer, naar verwachting positief bijdragen aan het resultaat.

Transactiestructuur

De transactie zal plaatsvinden door samenvoeging van de (winkel)portefeuilles van RRN en Rodamco Nederland. Als gevolg van de juridische fusie zal het geplaatste aandelenkapitaal van Rodamco Europe met circa 5,0 miljoen aandelen worden uitgebreid naar circa 77,4 miljoen. Door de juridische fusie zullen de aandelen RRN die Rodamco Europe nu reeds houdt vervallen, terwijl aan de overige houders van aandelen RRN nieuwe aandelen Rodamco Europe zullen worden uitgegeven. Op basis van de slotkoers van het aandeel Rodamco Europe op 29 mei 2001 bedraagt de effectieve omvang van deze aandelenuitgifte circa EUR 230 miljoen. Door de transactie en de daarmee samenhangende uitgifte zal de free float van het aandeel Rodamco Europe toenemen en de liquiditeit verbeteren.
De transactie zal met terugwerkende kracht per 1 januari 2001 worden geëffectueerd.

Strategische overwegingen voor de transactie

De introductie van de euro in 11 lidstaten van de EU heeft in de Europese onroerendgoedindustrie een aanzienlijk consolidatieproces op gang gebracht. In het verleden werd de onroerendgoedsector gedomineerd door vele, relatief kleine, lokale onroerendgoedfondsen met een beperkte liquiditeit van hun aandelen; interessant voor lokale beleggers die zich voornamelijk richtten op lokale fondsen. De in gang gezette consolidatie in Europa zal onvermijdelijk leiden tot een beperkt aantal grote internationaal opererende
onroerendgoedondernemingen, die zich veelal vormen op basis van nationale clustering aangevuld met een groeiend aantal grensoverschrijdende fusies en overnames. De aandelen van deze ondernemingen zullen naar verwachting een steeds grotere liquiditeit krijgen waardoor de belangstelling van Europese beleggers voor deze Europees georiënteerde onroerendgoedmaatschappijen gestaag toeneemt. In dit krachtenspel zal de marktpositie van een zelfstandig RRN met de huidige portefeuilleomvang op langere termijn te klein blijken om in dit proces een rol van betekenis te spelen. Rodamco Europe daarentegen is nu reeds een toonaangevende speler in het Europese consolidatie proces en de volledige bundeling van de portefeuilles van RRN en Rodamco Europe in Nederland zal Rodamco Europe's Europese positie verder versterken.

Met de verwerving van de resterende aandelen RRN vergroot Rodamco Europe haar belang in de Nederlandse onroerendgoedmarkt naar EUR 2,5 miljard. De portefeuille van RRN bevindt zich met name in het A-1 segment van de belangrijkste steden in Nederland en vormt een uitstekende aanvulling op de reeds bestaande winkelportefeuille van Rodamco Europe in Nederland. Met deze bundeling van portefeuilles zal Rodamco Europe de grootste beursgenoteerde belegger in winkel-onroerend goed van Nederland worden. Rodamco Europe's strategie om synergievoordelen te behalen uit haar pan-Europese netwerk van internationale retailers vindt vooral plaats in het topsegment van de winkelmarkt en de fusie zal de positie van Rodamco Europe ook in dit opzicht verder versterken.

Mede door deze transactie realiseert Rodamco Europe haar ambitie tot versnelde herpositionering van haar onroerendgoedportefeuille in Nederland. Na deze transactie zal 72% van de totale portefeuille van Rodamco Nederland belegd zijn in de winkelsector en 28% in kantoren. Conform de beleggingsvisie van Rodamco Europe zal de focus in Nederland vooral gericht zijn op de winkelsector. De belangen van Rodamco Nederland in de kantorensector zullen op termijn verder worden teruggebracht.

De organisatie van Rodamco Europe in Nederland

Rodamco Europe's onroerendgoedportefeuille in Nederland wordt gemanaged door Rodamco Nederland, gevestigd in Amsterdam. Het management van de RRN portefeuille vindt op dit moment plaats door de, vorig jaar zelfstandig geworden, RRN organisatie in Rotterdam. Beide organisaties zullen worden samengevoegd en in de toekomst vanuit Amsterdam opereren. Door de transactie zullen geen arbeidsplaatsen verdwijnen. De huidige directeur van RRN, drs. M.E. Burghout, zal als commercieel directeur toetreden tot de statutaire directie van Rodamco Nederland, waarin mr. H.W. Postma optreedt als algemeen directeur. Op termijn worden door de samenvoeging belangrijke kostenvoordelen verwacht.

Vooruitzichten

Verwacht wordt dat deze transactie een vrijwel neutraal effect zal hebben op Rodamco Europe's resultaat voor het boekjaar 2001, uitgedrukt in winst per aandeel. Door verdere integratie en het benutten van schaalvoordelen zal de transactie in volgende jaren positief bijdragen aan de winst per aandeel van Rodamco Europe.

Volgende stappen

De Fusiecommissie van de SER is op de hoogte gesteld, alsmede Euronext Amsterdam en De Nederlandsche Bank. De ondernemingsraad is ingelicht.

Naar verwachting zullen de fusievoorstellen uiterlijk 30 juni 2001 beschikbaar zijn. De voorgenomen fusie zal aan een nog bijeen te roepen Vergadering van Aandeelhouders van RRN worden voorgelegd. Hierin zal de aandeelhouders worden gevraagd in te stemmen met de voorgenomen fusie. Naar verwachting zal de fusie in de loop van het derde kwartaal 2001 worden geëffectueerd, mits van de Belastingdienst herbevestiging wordt ontvangen dat de vrijstelling van overdrachtsbelasting van toepassing is.

Adviseurs

ABN AMRO Bank treedt op als adviseur van Rodamco Europe; Kempen & Co treedt op als adviseur van RRN.

Voor verdere informatie:

Rodamco Europe NV Rodamco Retail Nederland NV Drs. R.F.W. van Oordt Drs. M.E. Burghout
Directievoorzitter Directievoorzitter
010 - 217 64 19 010 - 224 27 27
Mevr. B.H.G.M. Stuijfzand Drs. W. Fieggen
Investor Relations Investor Relations
010 - 217 64 08 010 - 224 28 66
Rodamco Nederland
Mr. H.W. Postma
Algemeen Directeur
020 - 312 01 20

Profiel Rodamco Retail Nederland NV

In mei 1994 werd RRN geïntroduceerd op de Amsterdamse Effectenbeurs. Bij introductie was de omvang van de onroerendgoedportefeuille circa EUR 200 miljoen en omvatte 135 winkels en 8 warenhuizen. De doelstelling van de beursintroductie was particuliere en institutionele beleggers de mogelijkheid te bieden te participeren in een gespecialiseerd winkelfonds met een beleggingsregio die zich uitsluitend beperkte tot Nederland. Daarmee werd ook ieder valutarisico ten opzichte van de Nederlandse gulden uitgesloten.

Sinds 1994 heeft RRN een aanzienlijke groei doorgemaakt en de portefeuille bestaat op dit moment uit 209 winkels, 8 warenhuizen en 11 winkelcentra. De totale waarde van de portefeuille is de afgelopen 7 jaren verdrievoudigd en bedroeg op 31 december 2000 EUR 600 miljoen. RRN heeft in de afgelopen jaren goede resultaten behaald en over langere periodes een outperformance laten zien ten opzichte van de belangrijkste performance indicator (de ROZ/IPD Index). Vanaf het ontstaan van RRN heeft Rodamco Europe een meerderheidsbelang in het aandelenkapitaal van RRN gehouden. RRN's netto vermogenswaarde beliep eind 2000 circa EUR 453 miljoen.

Profiel Rodamco Europe NV

Rodamco Europe ontstond op 16 juli 1999, uit de splitsing van Rodamco NV in vier aparte regionale onroerendgoedfondsen. In de afgelopen twee jaar is Rodamco Europe uitgegroeid tot de grootste beursgenoteerde onroerendgoed-beleggingsmaatschappij in Continentaal Europa. Op 31 december 2000 bedroeg de waarde van de onroerendgoedportefeuille circa EUR 5,5 miljard. De beleggingen van Rodamco Europe hebben een unieke geografische spreiding: de Benelux (43%), Scandinavië(19%), Frankrijk (16%), Spanje (15%), Duitsland (4%), en Centraal/Oost-Europa (3%). De beleggingsfocus van Rodamco Europe is met name gericht op de winkel/winkelcentrasector (76%), met daarnaast selectieve investeringen in kantoren (22%) en bedrijfsruimten (2%). Rodamco Europe's netto vermogenswaarde bedroeg eind 2000 circa EUR 3 miljard.

Rotterdam, 30 mei 2001