PERSBERICHT

HOLLANDSE NIEUWE VANAF 30 MEI OVERAL TE KOOP

Scheveningen, 17 mei 2001 Deze week is de visserij op Hollandse Nieuwe gestart. De komende weken wordt de vangst 2001 binnen gehaald. Vanaf woensdag 30 mei is de Hollandse Nieuwe overal te koop. De haring die dit jaar gevangen wordt behoort tot de uitzonderlijke jaarklasse 1998, een van de sterkste van de afgelopen 50 jaar.

De eerste vangstberichten zijn voorzichtig positief. Het juiste plankton is in ruime mate aangetroffen in de maag van de reeds gevangen haringen. "Met een paar dagen mooi weer, moet het vetpercentage snel kunnen toenemen", aldus Luc Ouwehand, voorzitter van het Nederlands Visbureau, vandaag tijdens de haringpersvaart voor de kust van Scheveningen.

De visserij op maatjesharing vindt slechts een beperkt aantal weken plaats. Alleen de maatjesharing die vanaf half mei tot eind juni gevangen wordt is geschikt om verwerkt te worden tot Hollandse Nieuwe. De Nederlandse haringgroothandel koopt in deze periode haar jaarvoorraad in.

Haring is nog steeds vis nummer 1 in Nederland. De haringverkoop is goed voor 25 procent van de omzet van de visdetailhandel. De op typisch Nederlandse wijze verwerkte haring wordt ook over de grens goed gewaardeerd. De zeer primeurgevoelige Belgen kijken jaarlijks reikhalzend uit naar de komst van de maatjes. Nog belangrijker is de ontwikkeling van de afzet van de Nederlandse haring in Duitsland. Duitsers, die traditioneel grote haringeters zijn, zien de Holländische Matjes als het neusje van de zalm.

Het seizoen start in Nederland traditiegetrouw met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe op dinsdag 29 mei. De veiling start om 16.00 uur en vindt plaats in de Visafslag in Scheveningen. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar in het kader van het Internationale Jaar van de Vrijwilligers naar alle Maatjesprojecten in Nederland. In deze projecten worden vrijwilligers gekoppeld aan mensen met een psychiatrische achtergrond om samen allerlei activiteiten te ondernemen.