Vlaamse Volksunie

Dirk De Cock co-voorzitter Nederlandse Taalunie (30/05/01)

Vlaams Volksvertegenwoordiger Dirk De Cock (VU&ID) wordt de nieuwe voorzitter van de Vlaamse delegatie van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie. Dit werd gisteren met unanimiteit beslist in besloten zitting in het Vlaams Parlement. Hij volgt Vlaams minister Paul Van Grembergen op.

De Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie is het controlerend orgaan van de Taalunie en bestaat uit tweeëntwintig Vlaamse en Nederlandse volksvertegenwoordigers. Dirk De Cock zal deze commissie leiden samen met zijn Nederlandse collega J. Belinfante. Naast deze Interparlementaire Commissie bestaat de Nederlandse Taalunie nog uit het Comité van Ministers dat instaat voor de beleidsbepaling, de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren die functioneert als adviescollege en het Algemeen Secretariaat, gevestigd in Den Haag.

Een eerste aanzet tot de taalunie werd gegeven in 1946 door een Cultureel Verdrag tussen België en Nederland. Wat startte als een overleg met een vrijblijvend karakter mondde in 1980 uit in het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie. Dit verdrag werd geratificeerd door de Vlaamse Raad en de Nederlandse Staten-Generaal en heeft als doel de integratie van Nederland en de Nederlandse gemeenschap in België op het gebied van de Nederlandse taal en letteren in de ruimste zin. De hoofdactiviteiten van de unie liggen op het vlak van taal, onderwijs en cultuur.

De 45-jarige gewezen leraar wil de Vlaamse accenten in de Nederlandse Taalunie verder uitdragen en verdiepen en beschikt hiervoor als licentiaat in de Germaanse Filologie en vanuit zijn passie voor taal over een stevige kennisbasis. Dirk De Cock is sinds 1999 Vlaams Volksvertegenwoordiger voor de kieskring Sint-Niklaas-Dendermonde. Hij zetelt sedert 1983 in de gemeenteraad van Lebbeke en leidt er de VU&ID-fractie.

De volgende bijeenkomst van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie is gepland op 18 juni 2001 in de Nederlandse Tweede Kamer in Den Haag. In het najaar rondt de commissie haar werkzaamheden op 12 november af in Den Haag. Vanaf volgend kalenderjaar vergadert de commissie 2 jaar in het Vlaams Parlement in Brussel.

Auteur:
Vlaams volksvertegenwoordiger
Dirk De Cock

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02/552.93.14
Fax: 02/552.93.63
E-post: Peter.Buysrogge@vlaamsparlement.be
Url: www.taalunie.nl