Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-22: Nieuwe projecten voor sociaal kwetsbaren pag.nr.=7101

De raadscommissie Welzijn Volksgezondheid en Emancipatie (WVE) bespreekt op 30 mei aanstaande het werkplan Maatschappelijk Herstel 2001. In het werkplan staan de uitgangspunten voor het beleid in 2001. Het doel van het 'Maatschappelijk Herstel' is enerzijds het voorkomen dat mensen buiten de samenleving belanden, en anderzijds mensen die al in een sociaal isolement zijn beland weer bij het dagelijkse leven betrekken. Het werkplan richt zich, net als in voorgaande jaren, op het maatschappelijk herstel van sociaal kwetsbaren (dak- en thuislozen, (ex-)psychiatrische patiënten, (ex-)verslaafden, zwerfjongeren, en ex-gedetineerden) op het gebied van wonen, werken en welzijn. De subsidie voor een aantal reeds succesvolle projecten wordt voorgezet. Voor een aantal nieuwe projecten wordt voor het eerste jaar subsidie verstrekt.

Het programma 'Maatschappelijk Herstel' is in 1994 gestart om extra aandacht te geven aan de meest kwetsbare groep Hagenaars. 'Maatschappelijk Herstel' heeft zich vanaf het begin gekenmerkt door een integrale aanpak van de problematiek van deze mensen. Om te voorkomen dat zij tussen wal en schip raken is hoge prioriteit gegeven aan het realiseren van een sluitend net van voorzieningen. Het stimuleren van vernieuwende experimenten is binnen dit kader een belangrijk aandachtspunt. Ook het 'verankeren' van vernieuwingen, het opnemen van projecten in het reguliere beleid, heeft nu prioriteit.

Projecten

Van de 61 nieuwe projecten die vanaf 1994 zijn gestart vormen er inmiddels 26 een onderdeel van het reguliere beleid. Ook dit jaar is een aantal projecten in het reguliere beleid opgenomen. Voorbeelden hiervan zijn de projecten 'Integratie Looptrainingen' en 'Gezin op weg'.

'Integratie looptrainingen' is in 1998 is opgezet door Parnassia in samenwerking met atletiekvereniging Sparta en de gemeentelijke afdeling Sportsupport. Het doel is om mensen met een (ex-)psychiatrische achtergrond kennis te laten maken met sport als een zinvolle vrijetijdsbesteding. In de periode 1998-2000 hebben 100 mensen deelgenomen aan de looptrainingen, daarvan zijn meer dan 40 mensen doorgestroomd naar de reguliere activiteiten van Sparta en lid geworden van de vereniging. 'Gezin op weg' is in 1998 opgezet door de Welzijnsorganisatie Laak & Rijswijk en biedt intensieve hulp aan gezinnen die op verschillende fronten problemen hebben. Soms veroorzaken zij overlast in de buurt of hebben ouders problemen met de opvoeding van hun kinderen. In het afgelopen jaar zijn 5 gezinnen bereikt, en de resultaten zijn over het geheel genomen positief.

Projecten die voor het tweede jaar worden gesubsidieerd zijn onder andere 'Nieuwe Bezems' en het 'Straatpoëziefestival'. 'Nieuwe Bezems' biedt schoonmaakhulp aan mensen die vanwege een (psychiatrische) handicap of alcoholverslaving in een isolement zijn geraakt en in een ernstige vervuilingssituatie verkeren. Het Straatpoëziefestival is in 1999 onder de naam Landelijk Dak- en Thuislozendag voor het eerst in Den Haag georganiseerd, en heeft in 2000 als het Nationaal Straatpoëziefestival een vervolg gekregen. Wegens succes zal het festival op 4 oktober van dit jaar opnieuw in Den Haag worden georganiseerd.

Voorbeelden van nieuwe projecten die in 2001 starten zijn 'Moeders en hun peuters' en 'Fit uit je dip'. 'Moeders en hun peuters' is een samenwerkingsproject van de Stichting Welzijn Escamp (SWE) en Parnassia en richt zich op moeders met psychiatrische problemen. Hun kinderen blijken vaak zelf ernstige problemen te ontwikkelen en professionele hulp nodig te hebben. 'Fit uit je dip' is ook een initiatief van Parnassia. Samen met Sportsupport hebben zij een cursus ontwikkeld voor jongeren met klachten van depressieve aard.

De toekomst van Maatschappelijk Herstel

Voor de periode vanaf 2002 zal geen apart werkplan voor 'Maatschappelijk Herstel' meer worden gemaakt. De reden is dat Maatschappelijk Herstel samen met de beleidsterreinen geestelijke gezondheidszorg (GGZ), maatschappelijke opvang en verslavingszorg wordt ondergebracht in het programma 'Sociaal Kwetsbaren' van het Sociaal Educatief Masterplan 'Mensenwerk'. Een programmatische aanpak draagt bij aan het beter realiseren van een sluitende benadering.

'Maatschappelijk Herstel' heeft met deze aanpak al veel bereikt: veel vernieuwende projecten zijn opgezet waarvan een belangrijk deel onderdeel zijn geworden van regulier beleid. In de komende jaren blijft extra aandacht voor de sociaal kwetsbaren echter noodzakelijk. Voor een effectief beleid is meer kennis nodig over de vaak complexe problematiek van de doelgroep. Twee onderzoeken die op dit moment nog lopen moeten hieraan bijdragen. Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) voert een onderzoek uit naar de vraagkant van de doelgroep op het gebied van begeleid wonen. Onderzocht wordt hoeveel woningen nodig zijn en aan wat voor soort woningen behoefte is. Verder voert de Universiteit van Leiden een onderzoek uit waarmee getracht wordt te achterhalen aan welk soort activiteiten en voorzieningen bij de doelgroep van 'Maatschappelijk Herstel' behoefte is om een zinvol bestaan op te bouwen na een periode van opname of detentie. De uitkomsten van deze onderzoeken moeten de basis vormen voor het nieuwe beleid vanaf 2002. De verwachting is dat de onderzoeken eind deze zomer zijn afgerond. Wethouder Jetta Klijnsma (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) zal daarna een notitie uitbrengen met de consequenties voor het beleid.

22 mei 2001

last update: 28 mei 2001 ;pag.: 7101; auteur: 77