Kamer van Koophandel Leeuwarden

Noordelijke Kamers presenteren zich op Binnenhof

Tevredenheid over de opname van de economische kernzones, teleurstelling over het geringe ambitieniveau ten aanzien van de economische ontwikkeling van Noord-Nederland. De inhaalslag die de noordelijke provincies willen maken om de regionale werkloosheidscomponent terug te dringen, heeft in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening weinig weerklank gevonden en de ruimteclaims zijn onvoldoende. Dat is kortgezegd de mening van de noordelijke Kamers van Koophandel op de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van minister Pronk. Op 30 mei a.s. presenteren de noordelijke Kamers zich op het Binnenhof. In Nieuwspoort wordt een bijeenkomst belegd waar Tweede Kamerleden kennis kunnen nemen van de visie van het noordelijke bedrijfsleven op de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening.

De Vijfde Nota hanteert het principe dat elk landsdeel zijn eigen ontwikkeling doormaakt. De opstellers baseren zich daarbij op ramingen van het Centraal Plan Bureau, die voor het Noorden neerkomen op een groei van de werkgelegenheid die onder het landelijke gemiddelde ligt, ondanks de 43.000 extra arbeidsplaatsen uit de Nota Langman. Met andere woorden: het aandeel van het Noorden in de nationale economie zal afnemen. De ruimte die toebedeeld wordt aan bedrijfsactiviteiten, is in de nota daarop afgestemd.

Economen van de Rijksuniversiteit Groningen laten een veel optimistischer geluid horen over de groei in Noord-Nederland. In de recent verschenen Regionaal Economische Verkenningen 2001 concluderen zij dat de noordelijke economie de landelijke ontwikkeling op de voet volgt en op een aantal punten, zoals de export, momenteel zelfs beter scoort.

De kamers van koophandel willen de ambities van Kompas voor het Noorden overeind houden. Voor de Vijfde Nota moeten die het vertrekpunt zijn. Noord-Nederland moet de impulsen van de extra werkgelegenheidsgroei en van de aanleg van een snelle railverbinding naar de Randstad ruimtelijk kunnen inpassen. Zeker als gekozen wordt voor een magneetzweefbaan is te verwachten dat het Noorden eerder in het 'verhuisplaatje' van ondernemers uit andere, vollere landsdelen zal voorkomen dan nu het geval is. Zij zullen zich bij hun beslissing niet zozeer laten leiden door de factor afstand, maar door de reistijd, en die gaat door de zweefbaan aanzienlijk omlaag. Amsterdam ligt dan op een uur van Groningen, vijf tussenstops ingecalculeerd. De Vijfde Nota gaat daaraan voorbij.

Op 30 mei a.s. presenteren de noordelijke Kamers hun visie op de Vijfde Nota op het Binnenhof voor Tweede Kamerleden. Er wordt een beeld geschetst van de noordelijke economie, ingegaan wordt op een aantal activiteiten die de Kamers ontplooiien om de economie te stimuleren en er wordt, zoals gezegd, een visie gegeven op de Vijfde Nota.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Evert Wind, sectormanager regiostimulering van de Kamer van Koophandel Friesland, telefoon 058-2954321 of per mail: ewind@leeuwarden.kvk.nl