Gemeente Nieuwegein

Inspraakverordening aangepast

Het college van b&w heeft onlangs de gewijzigde Inspraakverordening van de gemeente Nieuwegein vastgesteld. De huidige inspraakverordening, die dateert uit 1992, is niet helemaal compleet, en op onderdelen strijdig met de wet. Reden om de verordening te actualiseren. De nieuwe verordening wijkt wat betreft opzet en inhoud niet zo heel veel af van de oude. De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende:

· In de nieuwe verordening is een aantal extra beleidsvelden genoemd waarop de gemeente in ieder geval inspraak verleent. Expliciet worden genoemd: het milieubeleidsplan, ingrijpende herinrichting van wegen (voor zover niet onderdeel van een bestemmingsplanprocedure) en gemeentelijke welzijnsvoorzieningen. Verder is de inspraak op plannen op het gebied van ruimtelijke ordening meer gespecificeerd. Dit alles neemt overigens niet weg dat het gemeentebestuur in al zijn beleidsvelden inspraak kan verlenen.
· Het college hoeft niet meer voor elke inspraakprocedure de betreffende raadscommissie te raadplegen. Door deze wijziging worden vertragingen in procedures voorkomen. Wel wordt de raadscommissie actief door het college geïnformeerd over de verschillende aspecten van inspraakprocedures.
· De besluiten die op grond van de inspraakverordening worden genomen, vallen onder de bezwaar- en beroepsprocedure uit de Algemene Wet Bestuursrecht. De inspraakverordening biedt daarnaast de mogelijkheid om een klacht in te dienen over de manier waarop de inspraakprocedure wordt of is uitgevoerd.

Daarnaast geeft de verordening aan wie in kunnen spreken over een door het gemeentebestuur vastgesteld onderwerp, hoe deze inspraakprocedure dan verloopt, en hoe het gemeentebestuur met de resultaten van de inspraakprocedure moet omgaan. Op 30 mei buigt de raadscommissie voor Algemeen Bestuurlijk Zaken zich over de nieuwe inspraakverordening. De gemeenteraad besluit er op 21 juni definitief over. De verordening treedt in werking ongeveer een week na besluitvorming door de raad. De gemeente maakl dan ook een publieksgerichte folder over de inhoud van de verordening. Deze zal verkrijgbaar zijn in het Infocentrum van het gemeentehuis (Martinbaan 2) of te bestellen via tel. 030 - 607 1881. Ook op de internetsite van de gemeente kunt u vanaf begin juli informatie over de verordening vinden.


Invoerdatum 23-5-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein
Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein