Euronext Amsterdam

30 May 2001 Uitspraak Adviescommissie Fondsenreglement inzake Aino N.V. en besluit Euronext
Persbericht 2001.036

Uitspraak Adviescommissie Fondsenreglement inzake Aino N.V. en besluit Euronext

Euronext Amsterdam N.V. (Euronext) heeft de Adviescommissie Fondsenreglement bij brief van 19 december 2000 verzocht te adviseren over een mogelijke overtreding van het Fondsenreglement door de uitgevende instelling Aino N.V.. De Adviescommissie heeft besloten de behandeling van dit verzoek schriftelijk af te doen. Op 1 mei jl. heeft de Adviescommissie aan Euronext geadviseerd.

Artikel 28h Fondsenreglement bepaalt, voor zover te dezen relevant, dat de uitgevende instelling verplicht is terstond een publicatie te doen omtrent elk feit of elke gebeurtenis betreffende de uitgevende instelling waarvan moet worden aangenomen dat hiervan een aanmerkelijke invloed op de koers zal uitgaan.

Op 11 september 2000 publiceerde Aino de resultaten over het eerste halfjaar 2000. De netto-winst over het eerste halfjaar 2000 was 36% lager dan die in dezelfde periode in 1999. De omzet was 3% hoger dan over dezelfde periode in 1999. Op 4 augustus 2000 had Aino een winstwaarschuwing gepubliceerd waarin gemeld werd dat de groei van de winst en de omzet zou achterblijven bij de eerder uitgesproken verwachtingen en zou uitkomen op het niveau van 1999.

Uit de notulen van de vergadering van de Raad van Commissarissen van 1 september 2000 blijkt dat in deze vergadering de halfjaarcijfers 2000 opnieuw zijn besproken. Aino heeft echter gewacht met het publiceren van de halfjaarcijfers tot 11 september 2000 in verband met de beschikbaarheid van analisten.

De afdeling Compliance van Euronext komt op basis van haar bevindingen tot de conclusie dat door Aino in principe kort na 22 augustus 2000, doch in ieder geval op of kort na 1 september 2000 een publicatie had moeten worden gedaan. Op dat moment stond al voldoende vast dat de resultaten over het eerste halfjaar 2000 dusdanig van de door Aino op 4 augustus 2000 gepubliceerde prognose zouden gaan afwijken dat er sprake was van koersgevoelige informatie in de zin van artikel 28h Fondsenreglement.

De Commissie onderschrijft de beoordeling van Euronext van de aan het genoemde verzoek ten grondslag liggende feiten en omstandigheden. De Commissie overweegt daarbij dat de verplichting bedoeld in artikel 28h Fondsenreglement niet door een uitgevende instelling kan worden ontgaan of uitgesteld door de formele vaststelling van feiten of gebeurtenissen die tot een publicatie verplichten uit te stellen of niet te doen plaatsvinden.

ADVIES VAN DE COMMISSIE

De Commissie is van oordeel dat in het door Euronext bij Verzoek van 19 december 2000 aan haar ter beoordeling voorgelegde geval sprake is van een kennelijke overtreding van artikel 28h Fondsenreglement door Aino N.V.

De Commissie ziet in de omstandigheden van dit geval aanleiding Euronext tevens te adviseren een maatregel te nemen als bedoeld in artikel 65 Fondsenreglement, te weten de maatregel van een schriftelijke waarschuwing van Euronext aan Aino N.V.

BESLUIT DIRECTIE EURONEXT N.V.

De directie van Euronext heeft op 17 mei 2001 besloten het besluit van de Adviescommissie Fondsenreglement te onderschrijven en heeft Aino N.V. een schriftelijke waarschuwing gegeven in verband met overtreding van artikel 28h Fondsenreglement.
De uitspraak van de Adviescommissie Fondsenreglement is op 30 mei 2001 gepubliceerd op de website van Euronext (www.euronext.nl).

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs