Gemeente Weert

30 mei 2001

Bedrijfs- en kantoorpanden en utiliteitsbouw
WELK PAND WINT ARCHITECTUURPRIJS EN WELKE WINT PUBLIEKSPRIJS?

De werkgroep Architectuurlijk Weert besteedt jaarlijks aandacht aan de Internationale Dag van de Architectuur. Net als in voorafgaande jaren wordt ook dit jaar een wedstrijd uitgeschreven door de werkgroep. Het gaat dit jaar om bedrijfs- en kantoorpanden en utiliteitsbouw van de afgelopen 4 jaren.

De werkgroep Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van de gemeente Weert en de Junior Kamer Weert. Ook de Stichting Ruimtelijke Kwaliteit Limburg en het Architectenbureau Metz & de Pagter zijn in de werkgroep vertegenwoordigd. De werkgroep wil met deze Architectuurprijs de aandacht van zowel bewoners als ondernemers van Weert vestigen op het belang van goede architectuur.

De nominaties
Het gaat bij Architectuurlijk Weert dit jaar om Weerter bedrijfs- en kantoorpanden en utiliteitsbouw die gebouwd of verfraaid zijn in de afgelopen 4 jaar. Vele panden werden door de werkgroep bekeken en gefotografeerd hetgeen uiteindelijk leidde tot de op deze pagina gepresenteerde 12 genomineerden die aan de wedstrijd deelnemen.

Architectuurprijs
Een deskundige vakjury, bestaande uit T. Coonen (voorzitter Welstandscommissie rayon Weert), P. Dormans (regiomanager Kamer van Koophandel Noord- en Midden Limburg) en B. van Reeth (voormalig Rijksbouwmeester Belgie en momenteel o.a. supervisor voor Beekpoort Weert), bepaalt welk pand wordt bekroond met de Architectuurprijs 2001.

Publieksprijs
Naast de Architectuurprijs wordt er, net zoals voorgaande jaren, ook een Publieksprijs uitgereikt. Het project dat de meeste stemmen van het publiek vergaart, krijgt de Publieksprijs. Weertenaren hebben meerdere mogelijkheden om hun stem uit te brengen. Dit kan met behulp van de bon op de speciale Gemeentewijzer in Het Land van Weert van 6 juni. Dat kan ook in de speciale stand op de weekmarkt van zaterdag 16 juni. In deze stand zijn foto's te bewonderen van de genomineerde panden. Die foto's zijn ook van 6 juni tot en met 22 juni te zien in het Infocentrum in de hal van het stadhuis.
Verder kan men een stem uitbrengen via internet. Via de link www.huizeninweert.nl komt men op de pagina van de Weerter architectuurprijs. Op deze pagina kan men alle panden nog eens rustig bekijken en een stem uitbrengen.
Voor degene die op het winnende project stemt en de beste motivering geeft is er een beloning. Deze persoon krijgt een dinerbon voor twee personen van restaurant Bretelli in de Hoogstraat.

Lezingen
De Architectuurprijs en de Publieksprijs worden op zondag 24 juni bekendgemaakt en uitgereikt. Voorafgaand daaraan worden er drie lezingen gehouden. Tijdens deze lezingen wordt er een uitvoerige toelichting gegeven op de categorieën voor de architectuurprijs.
* Dinsdag 5 juni 20.00 - 21.30 uur. Thema: Ontwerpaspecten van bedrijventerreinen

* Dinsdag 12 juni 20.00 - 21.30 uur. Thema: Hergebruik van het industrieel erfgoed

* Dinsdag 19 juni 20.00 - 21.00 uur. Thema: Architectuurprijs
De lezingen vinden plaats in de Streekmuziekschool aan de Beekstraat 27 te Weert. Genïnteresseerden kunnen aan deze lezingen deelnemen. Men is van harte welkom.

Werkgroep
De Junior Kamer is een club met leden tot 40 jaar die onder het motto 'Entrepreneurs in action en Learning by doing' door middel van projecten over hun grenzen heen worden getrokken. Uit professioneel betrokken leden van de Junior Kamer, de gemeente Weert, de Stichting Ruimtelijke Kwaliteit Limburg en het Weerter Architectenbureau Metz& de Pagter is een werkgroep samengesteld die de activiteiten voor de Architectuurprijs 2001 coördineert en uitvoert.