GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 24 april 2001 16:21

Debat sociale veiligheid

(24 april 2001)

Op woensdagavond 30 mei vindt een publieksdebat plaats over 'sociale veiligheid'. Ter discussie staat de nota over integraal veiligheidsbeleid, ordehandhaving en de maatschappelijke opvang die de Tweede-Kamerfractie binnenkort publiceert.

Aan deze bijeenkomst wordt deelgenomen door een deskundigenpanel dat de nota zal toetsen aan verhalen uit de praktijk. Waar is sociale preventie een succes? Waar schiet het nog tekort? Wat staat de landelijke politiek te doen? En bestaat er een GroenLinks sociaal-preventiebeleid?

In de nota pleiten wij ervoor de 'repressie-reflex' te onderdrukken wanneer het om problemen in de openbare ruimte gaat. Wij zien liever dat de sociale preventie wordt bevorderd. Daarbij gaat het zowel om het handhaven van de veiligheid op straat als om de opvang van 'probleemveroorzakers'. Vaak zijn dat immers mensen met een problematische achtergrond, voor wie professionele hulp geboden is. Om een samenhangend preventiebeleid te voeren, zullen wel eerst de barrières tussen verschillende overheidsorganen geslecht moeten worden. Dan krijgen structurele maatregelen die meerdere terreinen raken pas een echte kans. En ook de lokale samenwerking tussen overheid en professionele instellingen (denk aan politie en GGD's) kan nog stukken beter.