NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Vliegenthart opent vakbeurs voor vrijwilligerswerk op 30 mei

Vakbeurs voor Vrijwilligerswerk
Staatsecretaris Vliegenthart opent Innovestatie

Staatssectretaris Margo Vliegenthart opent op 30 mei in de Brabanthallen in Den Bosch de eerste Innovestatie, een groots opgezette vakbeurs voor de vrijwilligersbranche. De beurs wordt speciaal georganiseerd in het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 (IJV2001) dat door de Verenigde Naties uitgeroepen is.

Nederland Vrijwilligersland verandert. Maatschappelijke ontwikkelingen, demografische feiten en trends zijn van grote invloed op het vrijwilligerswerk. Om bij te blijven als vrijwilligersorganisatie is het nodig om toegang te hebben tot een uitgebreid netwerk en tot uiteenlopende informatiebronnen, om kennis van activiteiten, methodieken en ervaringen uit te wisselen.

Het Nationaal Comité IJV2001 introduceert daarom i.s.m Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) de INNOVESTATIE. Dit evenement is dé vrijwilligersvakbeurs van de toekomst. De Innovestatie biedt vrijwilligersorganisaties maar ook overheden en het bedrijfsleven de mogelijkheid hun horizon te verbreden. Daarnaast presenteren zich aanbieders binnen het vrijwilligerswerk.

Aansluiting bij maatschappelijke ontwikkelingen

Vrijwilligers zijn de onzichtbare krachten achter talloze organisaties. Zonder vrijwilligers zou onze maatschappij schraler, harder en minder humaan zijn. De voortdurende beschikbaarheid van vrijwilligers moet echter niet als vanzelfsprekend beschouwd worden. Normen en waarden veranderen, mensen richten hun leven anders in en de maatschappij wordt steeds multicultureler. Er worden andere eisen gesteld aan vrijwilligerswerk. Dat zijn ontwikkelingen die het aantal mensen dat vrijwilligerswerk wil en kan doen beïnvloeden. Organisaties die met vrijwilligers werken, zullen hun beleid voortdurend moeten vernieuwen. De Innovestatie draagt er aan bij dat de vrijwilligersbranche blijft aansluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen en trends.

Innovestatie: Verandering en professionalisering van het vrijwilligersbeleid

Organisaties presenteren tijdens de Innovestatie projecten en wisselen ervaringen uit. Daarbij komen thema's aan de orde als: hoe betrek je jongeren en allochtonen bij het vrijwilligerswerk? Hoe neem ik bestaande vrijwilligers mee in veranderingsprocessen? Kan een organisatie goed op trends inspringen zonder voor vrijwilligers waardevolle tradities te verliezen?
De vakbeurs is een beurs voor verandering en professionalisering van het vrijwilligersbeleid.

Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 (IJV2001)

De Innovestatie is één van de activiteiten die plaatsvinden in het kader van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001. Het hele jaar wordt wereldwijd aandacht gegeven aan vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Die aandacht stimuleert de erkenning, ondersteuning, en promotie van vrijwilligerswerk, zodat uiteindelijk meer mensen vrijwillig actief worden en blijven. De uitvoering van de landelijke activiteiten vallen onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité 2001, onder voorzitterschap van Tineke Lodders, 1e kamerlid voor het CDA

De Innovestatie is mogelijk gemaakt door het VSB Fonds en het Ministerie van VWS.

Einde bericht

Noot voor de pers
U wordt van harte uitgenodigd de Innovestatie op 30 mei bij te wonen.
Tijd: 10.00-17.00 uur, Brabanthallen, Diezekade 2,'s-Hertogenbosch. Meer informatie over de Innovestatie, een programma en beschrijvingen van een aantal innoverende projecten die gepresenteerd worden op de beurs verstrekt Nienke van Helden, Manager Communicatie en Voorlichting Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, tel, 030 2319844 of email: nvhelden@nov.nl. Via haar kunt u tevens een toegangskaart bestellen.

18 mei 01 10:29