VVD

Marieke Sanders (Eurofractie) en scholieren bepleiten veiliger spiegels voor vrachtwagens


Groep: Eurofractie Datum: 22 mei 2001

Woensdag 30 mei bieden 31 scholieren op initiatief van Marieke Sanders een petitie aan aan Europees Commissaris Liikanen waarin ze vragen spiegels zonder 'dode hoek' te verplichten.

Aanleiding is het overlijden van een medeleerling van de Haarlemse Veronica basisschool op 29 januari na een vrachtwagen ongeluk. Om zulke tragedies te voorkomen moeten vrachtwagens verplicht zijn uitgerust met zogeheten 'dobli spiegels'. Deze spiegels vergroten het zichtveld van de chauffeur van 35% tot 90%, zijn goedkoop en kunnen 30 doden en 90 zwaargewonden per jaar schelen in Nederland.

Nederland moet met de andere lidstaten eindelijk vaart zetten om de Europese richtlijn (71/127/EC) aan te passen. Alleen dan kunnen de zogenoemde 'dobli spiegels' verplicht gesteld worden. In deze richtlijn staan een reeks eisen waaraan vrachtwagens in de EU moeten voldoen. Nederland kan niet als enige extra voorwaarden stellen. Daarom is snelle wijziging van de richtlijn van belang. De petitie zal hieraan een belangrijke bijdrage leveren.