TuinbouwNet

Traceerbaarheid groente en fruit is kwestie van organiseren

Het traceren van groente en fruit in de keten is een kwestie van organiseren. Als alle partijen in de keten de codering en informatie van de producten op een juiste wijze op elkaar afstemmen is een snelle tracering mogelijk. Veel bedrijven hebben dit echter nog niet goed in de vingers, want van iets meer dan de helft van de producten in de winkel viel de herkomst niet meer te achterhalen. Dertig procent van de groenten- en fruitsoorten kon aan de hand van de informatie in de winkel wel getraceerd worden, tot aan de teler toe. In bijna twintig procent van de gevallen liep de tracering van het product ergens vast in de keten, zo blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw (PT).

De maatschappij verlangt steeds meer informatie over de herkomst en veiligheid van voedingsmiddelen. Het PT heeft in kaart laten brengen hoe het in Nederland staat met de traceerbaarheid van groente en fruit in de keten. DLV Adviesgroep heeft de proef op de som genomen en getracht voor een 24-tal producten de herkomst te achterhalen aan de hand van de informatie op het etiket, de kistkaart of van de inkoper van aardappelen, groente en fruit (agf). De producten zijn gehaald uit twaalf supermarkten en zes agf-speciaalzaken verspreid over Nederland.

Spin in ketenweb
De traceerbaarheid van groenten en fruit is een zaak van alle ketenpartijen. Handelsbedrijven (inclusief veilingen), kleinverpakkers en groentesnijders zijn belangrijke schakels in deze keten. Zij zijn als het ware de spin in het ketenweb. De onderzoekers hebben daarom juist deze bedrijven onder de loep genomen en geanalyseerd hoe zij omgaan met het volgen van de producten in de keten, het zogenoemde tracking en tracing. Hieruit kwam naar voren dat de verschillen tussen de bedrijven groot zijn. Handelaren scoren vrij laag in vergelijking met kleinverpakkers en groentesnijders.

Handelsbedrijven
Volgens de DLV-onderzoekers werken veel handelsbedrijven alleen met facturen. Hierop staan in de regel geen partijnummers die wel noodzakelijk zijn voor een goedwerkend tracking and tracing systeem. De handelsbedrijven zouden juist partijen groente en fruit een unieke code moeten geven. Zo'n interne partijregistratie wordt vervolgens gekoppeld aan de inkoop en op deze manier kan bijvoorbeeld eenvoudig de teler van de producten worden getraceerd. De onderzochte negen handelsbedrijven kwamen op een gemiddelde score van 25 punten op een maximum van 100.

Kleinverpakkers
Het merendeel van de kleinverpakkers van groenten en fruit heeft de tracking goed op orde. Zij hebben in het algemeen een sluitende partijregistratie en weten op welk moment een bepaalde partij is verpakt. Veel kleinverpakbedrijven gaan echter niet goed om met de administratie van de ingekochte producten naar de uitgaande stroom kleinverpakte eindproducten. Volgens DLV is het noodzakelijk dat sommige kleinverpakkers een andere werkwijze invoeren. De gemiddelde score van de elf kleinverpakbedrijven kwam uit op 54 punten, zo'n dertien punten hoger dan het gemiddelde in de totale agf-sector.

Groentesnijders
Groentesnijderijen hebben onvoldoende in beeld aan welke afnemers de producten zijn geleverd, omdat vooral gewerkt wordt met facturen. Dit is niet voldoende voor een sluitend tracking en tracing systeem. Doordat in een groentesnijderij verschillende processen worden doorlopen, voldoet ook het registreren op productielijsten niet. Hierdoor is de informatie te gefragmenteerd op het bedrijf aanwezig. Beter zouden de bedrijven kunnen werken met een unieke code. De onderzochte vijf groentesnijbedrijven kwamen gemiddeld op een puntentotaal van 43. Dat is net iets boven het gemiddelde (41) van de hele agf-sector.

Oplossingen
DLV Adviesgroep geeft in het onderzoek aan dat er geen kant-en-klare oplossing bestaat voor het tracking en tracing vraagstuk. Per bedrijf moeten keuzes worden gemaakt. Bijvoorbeeld voor de manier waarop informatie wordt vastgelegd. DLV heeft een aantal alternatieven ontwikkeld voor verschillende bedrijfstypen. Ook worden de mogelijke valkuilen beschreven. Uiteindelijk is het volgens DLV verstandig om te kiezen voor een gestructureerde aanpak. Hiervoor is een stappenplan opgesteld.

DLV heeft de onderzoeksresultaten en de aanbevelingen en oplossingen samengevat in het rapport 'Benchmark Tracking & Tracing AGF 2001'. Belangstellenden in de keten kunnen dit onderzoek opvragen bij het Productschap Tuinbouw onder telefoonnummer 079-3470633.