Gemeente Utrecht


www.utrecht.nl identificatie Help Zoeken Naar begin van subsite

Java applet

Actueel

Activiteiten en tentoonstellingen

Vleuten-De Meern en Utrecht samen

Meer computers in de Utrechtse bibliotheken

Kennismaken met internet



Activiteiten en tentoonstellingen

Weken van het reisboek

Een nieuwe campagne van de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) .Thema-tentoonstelling. Centrale bibliotheek 2e etage 7 mei t/m 7 juni Bibliotheek De Meern, mei Bibliotheek Vleuten, mei

Opvoeding

De Gemeentebibliotheek en Boekhandel Broese organiseren twee lezingen rond het thema opvoeding. Op zondag 27 mei was Ciel Heintz, managementadviseur en moeder, te gast in de Centrale bibliotheek en op dinsdag 12 juni om 19.30 uur geeft Martine Delfos een lezing over kinderen met gedragsproblemen in Boekhandel Broese, stadhuisbrug 5. De buren, bibliotheek en boekhandel, zijn van plan vaker gezamenlijk lezingen te organiseren rond actuele thema's en titels. Zo kunnen zij zich nog meer profileren als culturele instellingen van de stad.

De lezing van Martine Delfos is voor een groot deel gebaseerd op haar boek "Kinderen en gedragsproblemen" dat onlangs verscheen. Op inzichtelijke wijze gaat zij in dit boek in op de vraag of gedrag vanuit aanleg wordt gestuurd, door rijping van het centrale zenuwstelsel wordt bepaald of door omgevingsfactoren. Dit onderscheid is van wezenlijk belang voor de hulpverlening.

Dr. Martine Delfos is als zelfstandig gevestigd psychologe/psychotherapeute gespecialiseerd in de behandeling van meervoudige getraumatiseerde kinderen en volwassenen. Zij werkt onder meer binnen de jeugdhulpverlening en verzorgt nascholing aan psychologen, jeugdartsen, orthopedagogen, maatschappelijk werkers en groepsleiders.

Toegang f 2,50 (kinderen gratis). Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren via: Gemeentebibliotheek Utrecht, receptie, Oudegracht 167, tel. 030 - 2861800 Boekhandel Broese, Infobalie, Stadhuisbrug 5, tel. 030 - 2335200 Een folder met meer informatie is verkrijgbaar in alle vestigingen van de Gemeentebibliotheek en bij boekhandel Broese.

Boekhandel Broese, 12 juni; 19.30 uur

Iiieeek, een luis!

Een tentoonstelling van 9 originele illustraties naar aanleiding van het onlangs verschenen boek met dezelfde titel van de schrijvers Erik van Os & Elle van Lieshout en illustrator Paula Gerritsen. Hoe een lastig onderwerp luchtig wordt.

Centrale Jeugdbibliotheek 14 mei t/m 16 juni Bibliotheek Overvecht 18 juni t/m 18 juli

Schrijversportretten

Grafisch ontwerper en tekenaar Karel Kindermans (Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam) exposeert portretten van bekende auteurs uit binnen- en buitenland. Centrale bibliotheek 14 mei t/m 30 juni Deze expositie sluit aan bij het landelijke thema van juni: Maand van het spannende boek. Spannende auteurs aan de wanden, spannende auteurs in de bibliotheek (zie activiteiten). Ook tentoonstellingen rond de "Maand van het spannende boek" in: bibliotheek Lunetten, De Meern en Vleuten

Juni maand van het spannende boek

In samenwerking met de SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht) organiseert de Gemeentebibliotheek 2 lezingen in juni met auteurs van spannende boeken. Op donderdagavond 21 juni is Aad van den Heuvel te gast in de Centrale Bibliotheek waar hij wordt geïnterviewd door Ed van Eeden. Op donderdagavond 28 juni kunt u nader kennismaken met Marjan Berk, auteur van o.a. de thriller "Als de dood". Nadere informatie op apart te verschijnen folder. Centrale bibliotheek, 21 + 28 juni, 19.30 uur, gratis entree.

Achterkant Stadhuis

Op donderdagavond 7 juni wordt CDA-wethouder R. Verhulst aan de tand gevoeld over zijn net verschenen boek: "Achterkant Stadhuis". Verhulst beschrijft hierin o.a. de aanloop naar de verkiezingen in november vorig jaar en de collegeonderhandelingen die daarna volgden. Centrale bibliotheek, 7 juni, 19.30 uur, gratis entree.

Wereldkinderfestival

Een presentatie van fotos en briefwisseling rondom het thema "kinderen uit Ghana" ter gelegenheid van het Wereldkinderfestival op 17 juni in Muziekcentrum Vredenburg. Centrale Jeugdbibliotheek 17 mei t/m 15 juni

Juni Zuilenmaand

Vanaf 5 juni tot 2 juli zijn er in bibliotheek Zuilen een maand lang activiteiten in het kader van 1250 jaar Zuilen. De activiteiten bestaan uit een (foto)tentoonstelling handkarren, presentatie van het boek "Zuilen" met een signeermiddag met verhalen op maandagmiddag 25 juni, een tentoonstelling over de geschiedenis van boekverhuur/leesbibliotheek/bibliotheek + een presentatie boeken over Zuilen. Tot slot is er een tentoonstelling van de bekers van voetbalvereniging Elinckwijck. (wijzigingen in programma voorbehouden) Bibliotheek Zuilen, 5 juni t/m 2 juli

Tentoonstelling UBKU

Het thema van de tentoonstelling die opent op 23 juni om 11.00 uur, blijft nog even een verrassing. Het belooft in ieder geval een heel vrolijke, zomerse expositie te worden. U bent van harte uitgenodigd om te komen kijken.




Vleuten-De Meern en Utrecht samen

Sinds 1 januari maakt Vleuten-De Meern deel uit van de Gemeente Utrecht. Dit betekent dat de gemeentelijke diensten zijn samengevoegd. Dit is echter nog niet het geval met de bibliotheekorganisaties in Vleuten-De Meern en Utrecht. Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst beide instellingen samen één bibliotheekorganisatie gaan vormen.

Verandert er nu iets voor mij als bibliotheekgebruiker?

Wij kunnen u op dit moment de diensten van beide organisaties aanbieden op één abonnement. Dat wil zeggen dat u met het abonnement van de bibliotheek Vleuten-De Meern terecht kunt in de bibliotheken in Utrecht.Omgekeerd kunnen lezers van de bibliotheken in Utrecht ook terecht bij de vestigingen in Vleuten of in De Meern.

Wat moet ik doen als ik mijn abonnement ook wil gebruiken in de andere organisatie?
1. Vraag in de bibliotheek die u normaliter bezoekt naar een inschrijfbewijs.
2. Ga met dat inschrijfbewijs + uw huidige bibliotheekpasje én een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart) naar de andere organisatie.
3. U wordt GRATIS opgenomen in het ledenbestand
Vanaf dat moment kunt u zowel lenen bij de Gemeentebibliotheek Utrecht als bij de Openbare Bibliotheek Vleuten-De Meern.

Er zijn enkele voorwaarden:
* U leent de materialen tegen de voorwaarden van de uitlenende bibliotheek. Dat betekent dus dat de bibliotheek Vleuten-De Meern andere boetes en leengeldbedragen vraagt dan de bibliotheek in Utrecht. U krijgt bij de inschrijving een setje met informatie waarin de voorwaarden vermeld staan.
* Materialen van bibliotheken in Utrecht kun u NIET in Vleuten-de Meern inleveren en materialen van de bibliotheek Vleuten-de Meern kunt u NIET inleveren in Utrecht. U kunt de materialen herkennen aan de naam van de bibliotheek boven de streepjescode.
* U kunt zowel in bibliotheek Vleuten-De Meern als in de Gemeentebibliotheek Utrecht materialen lenen zonder dat dit gevolgen heeft voor de maximaal te lenen aantallen.

U-pas houders krijgen, op vertoon van de U-pas, 50% korting op een bibliotheekabonnement in Vleuten-De Meern.

In de loop van 2001 worden beide organisaties samengevoegd en kunt u voor alle diensten overal terecht tegen gelijke voorwaarden.

Meer informatie over adressen & openingstijden.

voor inlichtingen: dhr. M. Nijsingh 030-2861800



Meer computers in de Utrechtse bibliotheken

In het kader van het project "Laagdrempelige Computervoorzieningen in Utrecht" in de wijken Overvecht, Zuilen, Kanaleneiland en Hoograven zijn in de vestigingen van de Gemeentebibliotheek aldaar telematicacentra ingericht.

De voorzieningen zijn bedoeld voor alle burgers en met name voor kinderen van 4 tot 16 jaar die niet zelf thuis de beschikking hebben over een computer.

Voorzover op dit moment al mogelijk ( er wordt nog geëxperimenteerd en getest) zijn de computers gedurende de uren van openstelling voor iedereen beschikbaar om te internetten of informatie te zoeken. Binnenkort zullen in deze centra tevens instructies plaatsvinden om te leren zoeken naar informatie op internet en in databanken. Er zal een aanbod komen voor groepen basisschoolleerlingen op bepaalde ochtenden en op andere ochtenden en s avonds zullen er cursussen worden georganiseerd voor hun ouders en andere wijkbewoners.

De telematicacentra bestaan uit 12 pc's met daarop toegang tot internet, raadpleegmogelijkheid voor digitale bestanden(binnenkort) en mogelijkheden voor tekstverwerken, het maken van werkstukken enz. In de genoemde wijken worden bovendien binnen afzienbare tijd in buurt- en/of jongerencentra op kleinere schaal computers geplaatst. Ook hier kan iedereen gebruik maken van internet, tekstverwerken etc. en kan aan kleine groepjes instructie gegeven worden.

Speciale maatregelen worden getroffen om in samenwerking met zelforganisaties te garanderen dat juist ook allochtone burgers van deze voorzieningen zullen profiteren.

In de bibliotheken worden in de loop van dit jaar ook nog Kids-corners ingericht. Dit zijn computerhoekjes voor kinderen tot ca zeven jaar en hun ouders. Omdat deze kinderen nog niet (goed) kunnen lezen zal de instructie aangeboden worden via de koptelefoon en door middel van pictogrammen. Met de programmas in de Kids-corner zullen kinderen op speelse wijze kunnen leren omgaan met de computer en leren werken met ontwikkelingsgerichte en educatieve software.

De telematicacentra geven invulling aan de wens van het Gemeentebestuur om iedere Utrechter vertrouwd te maken met- en toegang te bieden tot computers en nieuwe media. Met dit project wordt tevens invulling gegeven aan de wens van de minister van het Grote Stedenbeleid tot inrichting van Digitale Trapveldjes.

Naast de nieuwe laagdrempelige voorzieningen in de bibliotheken in bovengenoemde wijken beschikt de Gemeentebibliotheek al langer over telematicacentra in de Centrale bibliotheek en in Lombok Mondiaal. Ook in de bibliotheek in Lunetten zal binnenkort een computercentrum worden gerealiseerd.

voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861878 mw. M.Hopma 030-2861876



Kennismaken met internet

Wegens groot succes herhaalt de bibliotheek haar internetbijeenkomsten. In 2½ uur krijgt de deelnemer de beginselen van het werken met internet onder de knie. De cursus heeft een praktisch karakter. Na een korte inleiding gaan de deelnemers zelf aan de slag en leren zij te surfen op het wereldwijde net.

De bijeenkomsten vinden plaats in de Centrale bibliotheek, Lombok, Lunetten en Zuilen. In 2001 heeft de Centrale bibliotheek de donderdagochtenden vastgelegd voor SENIOREN.

Ervaring is niet nodig. De bijeenkomst is juist bedoeld als kennismaking. Ook zonder dat u iets van de computer weet kunt u deelnemen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de bibliotheek van hun keuze. De kosten bedragen f20,- voor leden, f25,- voor niet-leden. U-pashouders ontvangen f10,- korting. Het cursusgeld dient direct bij inschrijving betaald te worden. De prijs is inclusief koffie/thee en een handleiding.

Nieuw is de mogelijkheid om extra te oefenen met de "muis" een kwartier voorafgaand aan de bijeenkomst. Bij uw inschrijving kunt u dat melden. Deze extra muistraining is gratis.

Waar en wanneer?

Lokatie Dag / Datum Tijd Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, Telefoon: 030-2861800 Maandagavond 7 mei / 11 jun 19.00 - 21.30 uur Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, Telefoon: 030-2861800 Donderdagochtend (alleen voor SENIOREN) 3 mei / 7 jun 9.30 - 12.00 uur Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199b, Telefoon: 030-2861950 Dinsdagochtend 8 mei / 15 mei / 22 mei / 29 mei / 19 juni / 26 juni 9.30 - 12.00 uur Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199b, Telefoon: 030-2861950 Donderdagochtend 17 mei / 31 mei / 7 juni / 21 juni / 28 juni 9.30 - 12.00 uur Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199b, Telefoon: 030-2861950 Donderdagavond 10 mei / 14 juni 19.00 - 21.30 uur Bibliotheek Lunetten, Hondsrug 21 Telefoon: 030-2861925 Dinsdagochtend 22 mei 9.30 - 12.00 uur Bibliotheek Lunetten, Hondsrug 21 Telefoon: 030-2861925 Dinsdagavond 12 juni 18.30 - 21.00 uur

voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861878



laatste update:29 mei 2001