Handleiding voor artsen over nieuwe privacywetgeving

30 mei 2001

Een handleiding waarin de consequenties voor artsen van de nieuwe privacywet (Wet Bescherming Persoonsgegevens) worden beschreven. De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) wordt per 1 september 2001 ingevoerd en vervangt de Wet Persoonsregistraties (WPR).

Door deze wet zijn er wijzigingen voor de meldingsplicht bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in Den Haag en de reglementplicht van de patiëntenbestanden. Ook wordt de informatieplicht naar patiënten over de verwerking van gegevens aangescherpt. Aanleiding dus voor de KNMG om de belangrijkste consequenties voor artsen op een rijtje te zetten.

Inhoud handleiding
De handleiding geeft een overzicht van de belangrijkste verplichtingen die uit de WBP maar ook uit andere belangrijke
gezondheidszorgwetgeving zoals de WGBO en de BOPZ, voortvloeien. Het eerste deel geeft informatie over de WBP en andere relevante wetgeving die voor alle artsen geldt. Het tweede deel geeft specifieke informatie voor artsen met een eigen praktijk, voor artsen werkzaam in een instelling en voor artsen werkzaam in opdracht van een derde. Daarnaast bevat de handleiding onder meer modellen voor patiëntenfolders, een modelcontract met een externe gegevensbewerker en een voorbeeldoverzicht van toegangsbevoegde functionarissen en suggesties voor het invullen van de melding van de patiëntenbestanden bij het CBP.

KNMG-symposium
De handleiding is afgelopen dinsdag (29 mei) voor het eerst gepresenteerd in het KNMG symposium 'Privacywetgeving en het omgaan met patiëntgegevens'. Tijdens dit symposium heeft mw. R.M.S. Doppegieter de belangrijkste veranderingen voor artsen aangegeven. In drie workshops is vervolgens ingegaan op de specifieke privacyeisen voor artsen met een eigen praktijk, artsen werkzaam binnen een instelling (ziekenhuizen etc.) en artsen werkzaam in opdracht van een derde anders dan de patiënt (zoals keuringsartsen, verzekeringsartsen etc.). Ook zijn de specifieke vragen van de deelnemers tijdens de workshops besproken. Alle deelnemers aan het symposium hebben de nieuwe handleiding ontvangen.

Handleiding bestellen?

- via Artsennet, zie: 'Privacywetgeving en het omgaan met patiëntgegevens' Als KNMG-lid kunt u de handleiding bovendien direct (gratis) downloaden in pdf-formaat.

- telefonisch via telefoonnummer (030) 28 23 911. De handleiding is ook verkrijgbaar voor niet-leden tegen betaling van FL 25,-.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mw. mr. R.M.S. Doppegieter, beleidsmedewerker, via telefoonnummer (030) 28 23 765 of per e-mail: r.doppegieter@fed.knmg.nl of met de Artseninfolijn via telefoonnummer (030) 28 23 322 of per e-mail:
artseninfolijn@fed.knmg.nl.

Ga naar : Nieuwspagina van de KNMG
Volgend artikel : KNMG-standpunt 'Richtlijnen na het overlijden van minderjarigen'

© copyright KNMG 2001 home . index . email/adres . Artsennet