PERSBERICHT

AANTAL WEESKINDEREN EN BEHOEFTE AAN FINANCIELE STEUN GROEIT

Indrukwekkende reis naar weeskinderen van Midden-Amerika bevestigt beeld

Recent maakten directeur Hans Ouwehand en hoofd fondsenwerving Stan Akkermans van de Nederlandse Stichting Onze Kleine Weeskinderen (OKW) een reis naar de weeshuizen van de organisatie in Midden-Amerika. Zij bezochten diverse weeshuizen en spraken met medewerkers, vrijwilligers en ook de kinderen die er wonen. De reis had tot doel om een goed beeld te krijgen van de situatie van de weeshuizen in de diverse landen.

De Nederlandse Stichting Onze Kleine Weeskinderen maakt deel uit van Nuestros Pequeños Hermanos, een organisatie die zich vanaf 1954 inzet voor verweesde en verwaarloosde kinderen in Midden-Amerika. OKW is actief in Honduras, Haïti, Mexico, Nicaragua, El Salvador en Guatemala. Het ligt in de bedoeling om binnenkort ook weeshuizen in Belize en de Dominicaanse Republiek te openen.

Tijdens de reis van de Nederlandse delegatie werd duidelijk hoe belangrijk de steun van de vele donateurs is voor het werk van de organisatie. Ter plaatse werd geconstateerd dat de giften en donaties zorgen voor een verbetering van de omstandigheden voor de meest kwetsbare bevolkingsgroep, de weeskinderen! Hiervoor is veel geld nodig, want het aantal weeskinderen neemt de laatste tijd sterk toe. De weeshuizen staan in de armste landen in de regio en armoede betekent meestal dat kinderen letterlijk "kind van de rekening" worden. Daarbij worden landen in het gebied regelmatig getroffen door natuurrampen, zoals recent El Salvador.

Zo kan het schoolgebouw van het weeshuis 'San Santiago' in El Salvador op dit moment niet meer gebruikt worden omdat het zwaar beschadigd werd tijdens de aardbevingen. De kinderen krijgen nu les in de buitenlucht. Ook kampen bijna alle weeshuizen van de organisatie met een toenemend aantal kinderen met AIDS. De medicijnen hiertegen zijn zeer kostbaar en dat levert soms dramatische situaties op omdat de gelden ontbreken om alle besmette kinderen te kunnen helpen. Er is een blijvende behoefte aan geld voor behuizing en medicamenten, maar ook voor voeding, kleding en leermiddelen.

Al vanaf de start hanteert Nuestros Pequeños Hermanos bij haar werk een aantal vaste uitgangspunten. Dat zijn: goede voeding, medische verzorging, een veilig onderkomen, liefdevolle verzorging en goed onderwijs. Daarbij biedt de organisatie nimmer kinderen ter adoptie aan en worden broertjes en zusjes nooit gescheiden geplaatst.

OKW biedt donateurs die graag meer willen betekenen voor een kind zonder ouders, de mogelijkheid om Padrino worden. Padrino betekent letterlijk ´beschermvrouw of ­ heer´. Tussen kind en Padrino ontstaat dan een band op afstand door af en toe te schrijven en bijvoorbeeld een cadeautje te sturen voor de verjaardag van een kind. Het taalprobleem wordt opgelost door het inzetten van "familiecorrespondenten". Deze correspondenten, meestal vrijwilligers, vertalen de veelal Spaanstalige brieven van de kinderen naar Nederlands en omgekeerd.

In Nederland is de Stichting OKW al ruim 10 jaar actief en een groeiend aantal mensen is donateur of Padrino. Jaarlijks is er een speciale Dag voor de Weeskinderen, waarbij meestal ook de oprichter van de organisatie, de Amerikaan Fr. William Wasson aanwezig is. Bijzonder is ook dat er door de Stichting jaarlijks reizen worden georganiseerd, waarbij de Padrino zijn of haar ´kind´ daadwerkelijk kan bezoeken. Voor meer informatie www.okw.nl.




Bovenstaand persbericht en bijbehorende foto kunt u downloaden op onze website: www.okw.nl/nieuws/persbericht/01-05.html

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Stichting Onze Kleine Weeskinderen
Achterom 152
1211 PD Hilversum
Telefoon: 035 - 626 45 78
Fax: 035 - 626 45 79
E-mail: info@okw.nl
Website: www.okw.nl