Nationaal Dubo Centrum

Tussenstand uitvoering klimaatbeleid: extra impuls energiebesparing en WKK

In aanvulling op de maatregelen die 2 jaar geleden zijn vastgelegd in de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid heeft het kabinet extra impulsen aangekondigd voor warmtekrachtkoppeling (WKK) en energiebesparing in de gebouwde omgeving. Dit schrijft minister Pronk (VROM) in de Tussenstandnotitie Uitvoering Klimaatbeleid, die onlangs naar het parlement gestuurd is.

De Uitvoeringsnota Klimaatbeleid geeft aan hoe Nederland wil voldoen aan de emissiereductie van 6% in 2010 ten opzichte van 1990. Deze verplichting vloeit voort uit het Kyoto protocol en afspraken in Europees verband.
Inmiddels is vooruitgang geboekt ten aanzien van onder meer de vergroening van het belastingstelsel en duurzame energie. Echter, de ontwikkeling van energieopwekking via warmtekrachtkoppeling en de terugdringing van CO2-uitstoot bij woningen en andere gebouwen stagneren. Daarom heeft het kabinet extra maatregelen aangekondigd onder andere op het gebied van energiebesparing in de gebouwde omgeving. Over extra steun aan het Energieprestatieadvies voor bestaande woningbouw zal op korte termijn meer informatie beschikbaar komen, aldus minister Pronk.
Minister Jorritsma-Lebbink (Economische Zaken) heeft gelijktijdig aangekondigd een aantal fiscale maatregelen te treffen om de marktpositie van WKK te verbeteren, onder meer via de Regulerende Energiebelasting. Daarnaast wordt onderzocht of andere vormen van stimulering van WKK mogelijk en nodig zijn, aldus minister Jorritsma. Het pakket fiscale maatregelen moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

30 mei 2001