Gemeente Weert

30 mei 2001

PRAAT MEE OVER BETER OPENBAAR VERVOER IN WEERT

De gemeenteraad van Weert heeft onlangs besloten een plan te ontwikkelen voor een stadsdienst ofwel een plaatselijke busdienst in Weert. De ontwikkeling van zo'n stadsdienst is een historische gebeurtenis, want Weert heeft nog nooit een stadsdienst gehad. De laatste jaren heeft de gemeente geregeld te horen gekregen dat er behoefte is aan zo'n plaatselijke dienst.
Om een plaatselijke openbaar vervoerdienst op te kunnen zetten, heeft de gemeente de hulp ingeroepen van het bureau Daedalus en het bedrijf MTI. Dit bedrijf ontwikkelt alleen openbaar vervoer dat is gebaseerd op de wensen van de gebruikers. Daarom is de inbreng van die gebruikers van groot belang.
Zoveel mogelijk mensen moeten de gelegenheid hebben duidelijk te maken wat hun wensen en behoeften zijn, om zo een openbaar vervoersysteem te krijgen waaraan werkelijk behoefte bestaat en dat ook echt zal worden gebruikt. Daarom organiseert de gemeente Weert binnenkort drie bijeenkomsten waar over de opzet van een stadsdienst wordt gepraat.

Het initiatief voor een beter openbaar vervoersysteem in Weert is vooral genomen door de organisaties van ouderen in Weert en de wijkraad Boshoven. De aanleiding daarvoor is het opheffen van de BBA-buslijn van het NS-station naar Boshoven en terug. Daardoor is de situatie ontstaan dat Boshoven (een wijk van 8.000 inwoners) geen openbaar vervoer meer heeft.
Het gemeentebestuur van Weert heeft het voor elkaar gekregen dat tijdelijk de buurtbus, die rijdt van Kelpen naar Laar, ook door Boshoven rijdt. Dit gaat in de maand juni in en duurt één jaar. Maar het gaat hier niet om een definitieve oplossing. Vandaar dat er nu initiatieven worden ondernomen om te komen tot een stadsdienst.

Acht bijeenkomsten
Wie belangstelling heeft voor beter openbaar vervoer in Weert, heeft nu de mogelijkheid iets te veranderen. Kom dan naar een van de bijeenkomsten die zijn gepland op:

* maandag 18 juni, in 'De Roos', voor het centrumgebied en Fatima;
* woensdag 20 juni, in buurthuis Moesel, voor het bebouwde gebied van Weert ten zuiden van de spoorlijn;

* donderdag 21 juni, in het Kwintet in Boshoven, voor het bebouwde gebied van Weert ten noorden van het kanaal;
* maandag 25 juni, in gemeenschapshuis Groenewoud, voor de wijken Leuken. Groenewoud en Biest.

Op elk van deze dagen zijn er twee bijeenkomsten: een om 14.30 uur en een om 19.30 uur. uur. Tijdens de bijeenkomsten zal MTI vertellen op welke manier zij een stadsdienst in Weert willen ontwikkelen. Daarna heeft u de gelegenheid te vertellen wat uw wensen en behoeften zijn en vragen te stellen.

Besluit provincie
Omdat de planning van openbaar vervoer tamelijk langzaam gaat, zal de nieuwe busdienst pas kunnen rijden in juni 2002. Maar om dat te bereiken moet wel snel worden gehandeld. Vóór de zomervakantie wil men graag alle wensen weten, zodat direct na de zomer de plannen kunnen worden voorgelegd. Bij die plannen zal ook rekening worden gehouden met andere initiatieven, zoals met name plannen voor 'vervoermanagement' in en om Weert. Als de plannen tenslotte klaar zijn, worden ze voorgelegd aan de provincie, die uiteindelijk een besluit moet nemen.