FNV

Logo

Afbeelding

Eerste armoede-top over achterstand minima
De nog altijd schrijnende inkomensachterstand van de sociale minima. Dat is wat betreft de Alliantie voor Sociale Rechtvaardigheid een van de voornaamste pijnpunten die woensdagochtend 30 mei aan de orde komt in het nieuwe halfjaarlijkse armoede-overleg met een zware delegatie van het kabinet.

Naast de bewindslieden Vermeend (Sociale Zaken), Van Boxtel (Grote Steden), Vliegenthart (Gezondheidszorg) en Bos (Financiën) zijn ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) aanwezig.

Het is voor het eerst dat dit armoede-overleg plaatsvindt. Het initiatief ging ruim een half jaar geleden uit van de Alliantie, een breed platform met onder meer FNV en CNV, de Raad van Kerken, en het Humanistisch Verbond.

In een voorstellenbrief voor het overleg constateert de Alliantie dat het kabinet eerdere toezeggingen over verhoging van de minimuminkomens niet heeft uitgevoerd.

Verder gaat het overleg onder meer over de gevolgen van de belastingherziening, kansen op de arbeidsmarkt, gemeentelijke inkomensondersteuning en de positie van AOW-ers.

Ook maken vakbeweging en kerken zich zorgen over de armoede onder kinderen en jongeren, en de effecten van armoede op de gezondheid.

30 mei 2001