Gemeente Gent

V e r n i e u w i n g e n o p d e G e n t s e b e g r a a f p l a a t s e n (30/05/2001)

We zijn zopas een nieuwe eeuw binnengestapt en dit valt ook te merken bij het voorgoed afscheid nemen van iemand. Geleidelijk aan zijn de Gentse begraafplaatsen geëvolueerd van eentonige, grijze vlaktes naar groene ruimtes die ook inspelen op de toenemende crematies. Vorig jaar werden 2 op 3 Gentenaars gecremeerd.

Westerbegraafplaats

Sinds kort zijn de keuzemogelijkheden toegenomen op de Westerbegraafplaats. Naast het klassieke columbarium, het urnenveld, de strooiweide of de bijzetting in volle grond of in een kelder, kunt u ook kiezen voor de nieuw aangelegde urnentuin.

Naar het concept van de middeleeuwse kruidentuin werden 30 percelen voorzien die elk twee keramieken sierurnen bevatten. Deze percelen zijn omgord door een lage buxusbeplanting. Vooraan is er een centrale afscheidssteen.

Ook de kindertuin werd ingericht volgens hetzelfde principe. Rond enkele bomen plaatste men in totaal 10 keramieken paddestoelen die de as van een kind kunnen bevatten.

Deze keramieken sierurnen zijn in de grond verankerd met een metalen schroef. De Dienst Plantsoenen voorziet eveneens in een bijpassende keramieken naamplaat. De concessievoorwaarden zijn identiek aan die van het klassiek columbarium : de eerste 10 jaar zijn kosteloos, vanaf een bijzetting 12.320 frank per 10 jaar. Voor kinderen bij overlijden jonger dan 7 jaar, 6.320 frank per 10 jaar. De keramieken naamplaat zelf kost 2.500 frank, dezelfde prijs als de naamplaat op een klassieke columbariumnis.

Begraafplaats Ledeberg

Ook op de begraafplaats Ledeberg dacht men vernieuwend. Hier werden twee prismacolumbaria geplaatst. Er kunnen steeds twee asurnen worden ingezet. Die zijn afgeschermd door een granieten afdekplaat. Dit systeem biedt meer mogelijkheden tot bijzetting voor de nabestaanden. De kleur en tekst van het graniet zijn vrij te kiezen en vóór de afdekplaat is er voldoende ruimte om bloempotjes of dergelijke te plaatsen. Bij de huidige modellen leverde dit vaak problemen op.

Toegang Westerbegraafplaats

Verder werd er een bijkomende voetgangers- en fietserstoegang op de Westerbegraafplaats ter hoogte van de hoek van de H. Van Peenestraat en de Mimosastraat in gebruik genomen. Deze toegang optimaliseert de bereikbaarheid van het nieuwe gedeelte en is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

Informatie

Dienst Begraafplaatsen en Lijkenvervoer, Palinghuizen 143, 9000 Gent, tel. (09)226 13 22, fax (09)236 48 70, e-mail begraafplaatsen@gent.be

Bevoegd

mevrouw Chantal Claeys, schepen van Bevolking en ambtenaar van de Burgerlijke Stand.