Nederlands Uitgeversverbond

Onderzoek naar RSI en werkdruk

Ter voorbereiding van het Arboconvenant Uitgeverijbedrijf gaat binnenkort een NUV-breed onderzoek van start naar werkdruk, RSI en vroegtijdige reïntegratie van zieke werknemers. Het Instituut voor sociaal-wetenschappelijk beleidsonderzoek en advies (IVA) te Tilburg voert dit uit in opdracht van het Bedrijfstakbureau Uitgeverijbedrijf.
Het onderzoek bestaat uit een bedrijvenenquête, een internet-enquête en een beperkt aantal case-studies. Er zullen 60 uitgeverijbedrijven worden geselecteerd voor deelname. De doorlooptijd bedraagt circa vier maanden (mei tot en met augustus). Alle uitgeverijen ontvangen een speciale ledenbrief met nadere informatie over de verdere aanpak. De resultaten van het onderzoek zullen de basis vormen voor afspraken over maatregelen ter verbetering van arbeidsomstandigheden in de branche, die vastgelegd worden in het Plan van Aanpak ten behoeve van de totstandkoming van het Arboconvenant Uitgeverijbedrijf. Dit zal naar verwachting in oktober 2001 door betrokken sociale partners en overheid worden ondertekend.
Maatregelen
In dit plan, dat onderdeel vormt van het (meerjarige) Arboconvenant, zullen concrete maatregelen worden opgenomen ter bestrijding van werkdruk en RSI, alsmede ter bevordering van (versnelde) reïntegratie van zieke werknemers.