Socialistische Partij

Plan Donner asociaal, onnodig en geen oplossing

30-05-2001 De Tweede-Kamerfractie van de SP is niet te spreken over het advies van de commissie Donner om de WAO voortaan te beperken tot volledig en blijvend arbeidsongeschikten. Woordvoerder Jan de Wit: 'Het is een asociaal voorstel om een groot aantal arbeidsongeschikten voortaan in de armoede te storten.' Hij wil snel met de Kamer over het plan in debat.
Het voorstel is volgens de SP helemaal niet nodig, omdat de kosten voor de WAO reeds sinds 1990 dalen en het aantal arbeidsongeschikten met een aantal relatief eenvoudige maatregelen kan worden teruggedrongen. Helaas laten Donner c.s. de werkelijke knelpunten onaangeroerd. Alleen het afschaffen van de premiedifferentiatie en marktwerking in de WAO (PEMBA) is een pluspuntje dat Paars vermoedelijk niet zal overnemen.
De SP vindt het advies van de commissie Donner bovendien een papieren maatregel die slechts in de statistieken minder WAO-ers oplevert. De Wit: 'Gedeeltelijk arbeidsongeschikten uit de WAO gooien en in de bijstand laten belanden, maakt deze mensen niet beter of minder arbeidsongeschikt. Dit lijkt op de Lubberiaanse manipulatie met werkloosheidcijfers in de jaren '80.'
De SP-fractie wil nu meteen het debat over dit advies in de Kamer voeren. 'Anders worden we volgend jaar in het regeerakkoord voor een onaangenaam voldongen feit geplaatst,' aldus De Wit. Het rapport eerst voor commentaar naar de SER sturen betekent oponthoud en daarom uitstel van besluitvorming tot na de verkiezingen. Dit druist in tegen het primaat van de politiek. Buiten de Kamer wordt het debat over Donner reeds volop gevoerd, de kiezer heeft daarom recht om te weten waar de partijen in de Kamer staan.
Nu krijgen gedeeltelijk arbeidsongeschikten naast een inkomen uit een aangepaste en minder betaalde baan een gedeeltelijke WAO-uitkering om het inkomensverschil ten dele te compenseren. Als het aan Donner c.s. ligt krijgen gedeeltelijk arbeidsongeschikten straks alleen nog een lager betaalde baan óf een uitkering op minimumniveau.

Zie ook: Opinieartikel Jan de Wit: "Geen geDonner met de WAO"