Politiebericht Utrecht: Utrecht 30-05-2001
Gijzeling en diefstal auto
Politie zoekt getuigen gijzeling

Gijzeling

Donderdag 3 mei plaatst een man uit Amstelveen een advertentie in het blad Auto Trader. Hij biedt zijn lichtblauw metallic Peugeot 206 GTI 2.0., kenteken 51-FH-VH, te koop aan. De volgende dag wordt de man gebeld door ene Harold. Ze maken uiteindelijk een afspraak om zondag 6 mei om 13.00 uur de auto te komen bekijken. Gijzeling

De eigenaar van de auto ziet zondag 6 mei, rond 14.00 uur, twee mannen bij zijn auto staan. De blanke man vraagt of ze een proefrit kunnen maken. De blanke stapt achter het stuur, de eigenaar gaat daarnaast zitten en de donkere man gaat achter de eigenaar zitten. Ze rijden de straat uit en gaan vrijwel direct de A9 op, richting Utrecht. Via de A9 gaan ze de A2 op en nemen de afslag Abcoude. Als ze bij een kruising komen draaien ze om en rijden terug. De donkere man grijpt de eigenaar van achter vast en prikt hem met een mes in de linkerzij. De bestuurder rijdt ondertussen door over de Groenlandsekade, die parallel loopt aan de A2, in de richting van Utrecht. Als het slachtoffer de aandacht van andere automobilisten probeert te trekken, wordt de donkere dader kwaad en zegt dat hij een pistool bij zich heeft.

Bij hotel Résidence gaan ze de A2 op richting Utrecht. Bij de afslag Oog in Al gaan ze de snelweg af, richting Vleuten. Aan de Utrechtseweg, vlak ná de afslag Oog in Al, stoppen ze bij een Avia tankstation. De bestuurder tankt en betaalt.Het slachtoffer weet hierbij te ontsnappen. Uiteindelijk gaan de daders er met de auto vandoor, vermoedelijk in de richting Utrecht. Van het tanken zijn door de bewakingcamera in het tankstation videobeelden gemaakt. Hoe de daders bij de woning van het slachtoffer zijn gekomen is onbekend.

Harold
Twee dagen voor de gijzeling heeft ene Harold een paar keer naar het slachtoffer gebeld. Vrijdagavond 4 mei, rond 19.10 uur, en zaterdag 5 mei, rond 21.40 uur vanuit belwinkel Telecentre op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht en het derde telefoontje kwam zondag 6 mei, rond 13.10 uur, vanuit een telefooncel op de Thomas A. Kempisweg in Utrecht.

Signalement daders

Dader 1 (bestuurder auto): Blanke man; 25-35 jaar; 1.80-1.90 mtr lang; kort donkerblond haar, achterover gekamd; korte snor; donkere randen onder zijn ogen en hij gedroeg zich zenuwachtig. Hij droeg een blauwe spijkerbroek; donkere bovenkleding en had aan zijn rechterhand een dunne goudkleurige ring met daarin doorlopende versiering.

Dader 2
(zat met mes achter het slachtoffer): Man met donkere huidskleur; 25-30 jaar; 1.70-1.80 mtr lang; stevig postuur en lang zwart rastahaar wat naar achter bij elkaar was gebonden. Hij droeg een dikke donkere jas, met daaronder een blauwe bloes met korte mouwen die hij over zijn broek droeg.

Mogelijke getuigen
Aan het eind van de Groendlandsekade bij Vinkeveen, ter hoogte van perceel 95 was rond 15.00 uur, een opstopping. De autos voor de Peugeot stonden stil. De blanke man heeft de zonnekleppen naar beneden gedaan. Vanaf de andere kant kwam een zwarte Jeep Cherokee aanrijden, met daarin een man en een vrouw, waardoor de Peugeot een stuk achteruit moest rijden. Een jongeman die zondag 6 mei, kort voor 15.10 uur, bij het Avia Tankstation aan de Utrechtseweg is geweest.

De politie vraagt

Wie (her)kent de daders aan de hand van de getoonde videobeelden en het gegeven signalement, mogelijk in combinatie met de lichtblauw metallic Peugeot 206 GTI 2.0., kenteken 51-FH-VH?

Wie weet hoe de daders bij de woning van het slachtoffer aan de Pilatus in Amstelveen gekomen zijn?

Wie weet waar de gestolen auto zich nu bevindt?

Wie weet wie de mogelijke getuigen zijn?

Zijn er getuigen die de daders gezien hebben bij de belwinkel aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, de telefooncel aan de Thomas A. Kempisweg in Utrecht of in de omgeving van het huis van het slachtoffer aan de Pilatus te Amstelveen?
Reacties: Politie Regio Utrecht, tel. 0900-8844 (30 cent/minuut).