VVD

Eerste reactie op rapport commissie Donner


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 30 mei 2001
Het is van belang dat er een dynamiek ontstaat die leidt tot een oplossing van het WAO-probleem. De VVD-fractie hoopt dat het rapport daaraan kan bijdragen.

De VVD-fractie vindt het voorstel van de commissie Donner om alleen nog duurzaam en volledig (medisch) arbeidsongeschikten tot de WAO nieuwe stijl toe te laten zinvol. In 1999 heeft de VVD-fractie ten aanzien van psychisch arbeidsongeschikten reeds zelf een dergelijk voorstel gedaan. Ook het voorstel dat niet volledig medisch arbeidsongeschikten in eerste aanleg aan het werk zullen moeten blijven al dan niet in een andere, lagerbetaalde functie - spreekt de VVD-fractie aan. Het is interessant dat de commissie Donner aanbeveelt dat werknemers die niet meewerken aan werkhervatting kunnen worden gekort op bovenwettelijke uitkeringen of kunnen worden ontslagen. Het meer benadrukken van de eigen verantwoordelijkheid van zowel werknemer als werkgever spreekt de fractie aan.

De fractie plaatst tegelijkertijd een aantal kanttekeningen bij het rapport. Zo ziet de VVD-fractie weinig in het opheffen van de Pemba. Deze werkgeversprikkel die de komende jaren volledig tot wasdom komt kan niet worden gemist bij het oplossen van het WAO-probleem. Een verhoging van de uitkeringen vindt de VVD-fractie niet verantwoord. Dit geldt zowel voor het zittende bestand als voor nieuwe WAO-instromers. Het afschaffen van de Pemba én het (op termijn) verhogen van uitkeringen kan ertoe leiden dat een forse aanzuigende werking naar volledige arbeidsongeschiktheid gaat ontstaan. Dit kan de effecten van het plan Donner, zowel in financiële termen als volume-effecten, teniet doen.

Ook plaatst de fractie kanttekeningen bij de uitvoerbaarheid van het plan Donner. Hoe zal bijvoorbeeld worden bereikt dat de door de commissie voorgestane beperking van het aantal volledig arbeidsongeschikten (van tweederde naar eenderde van het totaal) daadwerkelijk wordt gerealiseerd? De fractie heeft bovendien bedenkingen bij het voorstel van de commissie om de IOAW te versoepelen voor niet volledig arbeidsongeschikten. Het is interessant dat de commissie Donner aangeeft dat voor bepaalde gevallen mogelijk een zelfstandige uitkering voor beroepsrisicos (risque professionel) dient te worden geintroduceerd; ook daar heeft de VVD-fractie eerder voor gepleit.

Een oplossing van de WAO-problematiek moet inhouden dat een aanzienlijke reductie van het aantal arbeidsongeschikten wordt gerealiseerd. Om te kunnen beoordelen in hoeverre het plan van de commissie Donner daaraan kan bijdragen wil de fractie dat het complete plan op volume- en financiële effecten wordt doorgerekend. Ook varianten waarbij geen sprake is van het afschaffen van de Pemba en uitkeringsverhoging zou de VVD-fractie doorgerekend willen zien.

De VVD-fractie nodigt de regering uit om direct na ommekomst van het SER-advies een standpunt te bepalen zodat snel na het zomerreces nadere gedachtewisseling met de Kamer kan plaatsvinden.