Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Toespraak Van Boxtel bij officiële start eerste inburgeringcursus bij TPG/PTT Post
Een toespraak bij het onderwerp Inburgering
30 mei 2001
Dames en heren,
Inburgering is essentieel in een multiculturele samenleving. Het is de eerste stap die nieuwkomers zetten op weg naar integratie in onze samenleving. Het inburgeringbeleid is een belangrijke pijler in de Nederlandse samenleving en we hebben er dan ook fors in geïnvesteerd.
De integratie van nieuwkomers in onze samenleving is niet alleen een opgave van de nieuwkomers zelf, maar van de hele maatschappij. Daarbij is dus ook een rol weggelegd voor werkgevers. Ik beschouw het dan ook als een doorbraak dat een aantal werkgevers zich zelf actief met de inburgering bemoeit. Zij hebben ingezien dat hun belangen parallel lopen met die van de inburgeraars en van de samenleving als geheel. Dat blijkt een vruchtbare grond voor creatieve ideeën waar alle partijen iets mee opschieten. Vandaag gaat de eerste inburgeringcursus bij TPG/PTT Post van start. TPG/PTT Post heeft in februari 2001 een convenant gesloten in het kader van het Convenant Grote Ondernemingen om "in-house" inburgeringcursussen te gaan organiseren. De rol van TPG/PTT Post bestaat eruit om voor werk, aanvullende begeleiding en een functietraining te zorgen. Daarmee zult u nieuwkomers ondersteunen bij hun inburgering en hen een werkplek bieden. Ik was dan ook blij dat ik onmiddellijk naar de Kamer werd geroepen toen het nieuws bekend werd, zodat ik in het vragenuur uitleg kon geven. Nu gaat de eerste inburgeringcursus werkelijk van start. Dat betekent dat u, na het sluiten van het uitvoeringsconvenant, flink doorgewerkt heeft om uw ideeën uit te werken.
Projecten waar werk of beroepsopleiding en inburgering gecombineerd worden, noemen we duale trajecten. De gedachte hierachter is dat mensen meer gemotiveerd zijn omdat zij de geleerde zaken meteen in praktijk kunnen brengen. Zulke trajecten zijn overigens zowel voor nieuw- als voor oudkomers bedoeld. Eerdere experimenten, waarbij het leren van Nederlands werd gecombineerd met werken of met een vakopleiding, wezen uit dat trajecten aanzienlijk op die manier verkort konden worden. Bovendien bereikten de kandidaten in het algemeen sneller het beoogde niveau. Een ander voordeel van duale trajecten is dat zij de uitval uit inburgeringprogrammas terugbrengen. De inburgeraar kan nu, desgewenst, toch aan het werk gaan, maar maakt daarnaast zijn inburgeringprogramma af.
Onlangs heb ik ook twee andere projecten opgezet. ITTA voert in samenwerking met de Taskforce Inburgering een pilot duale trajecten uit. Deze pilot loopt momenteel op ongeveer 20 ROCs. Er worden duale leertrajecten NT2/beroepsopleiding ontwikkeld. Naar verwachting zal deze pilot in 2001 zon 200 tot 300 deelnemers bereiken. Daarnaast heeft Orbis/Rijnconsult in samenwerking met de Taskforce een pilot-project opgestart. Dat project is gericht op het betrekken van de vraagkant (werkgevers) bij het vinden van stage- en werkervaringsplaatsen en reguliere banen. Die plaatsen zijn bedoeld voor nieuwkomers die inmiddels voldoende Nederlands beheersen om te kunnen gaan werken, maar hun inburgeringprogramma nog niet hebben afgerond. De pilot zal worden uitgevoerd in de vier grote steden; verschillende sectoren hebben inmiddels hun medewerking toegezegd (de bouw, de metaal, de schoonmaak).
In het kader van het Raamconvenant Grote Ondernemingen zijn er meer ondernemingen die werken met duale trajecten. Ik denk aan de Bloemenveiling van Aalsmeer, waarmee we ook een uitvoeringsconvenant hebben gesloten. Daar krijgen minderheden NT2- les tijdens het werk. Ook Interpharm heeft in zijn convenant afgesproken "in-house inburgeringtrajecten" uit te voeren. En McDonalds organiseert samen met ROCs cursussen, vooral voor jongeren uit etnische minderheidsgroepen. Op dit moment ligt er ook een convenant met Corus Staal. Dat bedrijf zal leer-/werktrajecten aanbieden, of een leertraject naar een beroepsopleiding. De VU geeft taalcursussen aan allochtone medewerkers. Er gebeurt dus erg veel op dit gebied. Sociale partners maken deel uit van een aanbevelingscomité rond de hiervoor genoemde projecten. Men staat dus ook daar positief ten opzichte van mijn bedoeling om het bedrijfsleven meer te betrekken bij de inburgering. We mogen niet onderschatten hoe belangrijk "het eerste schaap over de dam" in dit soort processen is. TPG/PTT Post en ik zijn ervan overtuigd dat er heel wat zullen volgen. En dat is van het grootste belang. De aanleiding voor onze aanwezigheid hier vandaag is de eerste inburgeringcursus bij TPG/PTT Post. Ik hoop van harte dat het een succes wordt. The proof of the pudding is in the eating. Maar het belang van deze bijeenkomst reikt verder. Het is een teken dat we in Nederland een belangrijke stap hebben gezet. We beschouwen de inburgering van immigranten niet langer als uitsluitend hun eigen zaak of die van de overheid alléén; werkgevers laten zien dat zij zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid. En dat is maatschappelijke winst.
Ik dank u voor uw aandacht.
NB: alleen het gesproken woord geldt.