Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
K A M E R - & S E N A A T S F R A C T I E
A G A L E V

Brussel, 31 mei 2001.

Bezoek van Arafat aan België verduidelijkt positie van Palestina en België.


Het bezoek van Nobelprijswinnaar Arafat aan de Senaat, dat het tegenbezoek is van Nobelprijswinnaar Perez vorig jaar, werd door Agalev positief onthaald.

Agalev is immers van oordeel dat dit bezoek aan de Belgische Regering en aan de Senaat in zover een positieve bijdrage was tot het vredesproces, dat de positie van Palestina voor de Belgische beleidsmakers duidelijke aanbevelingen bevatte voor de uitwerking van het toekomstig voorzitterschap van de EU.

Het feit dat zowel minister Michel als Arafat zélf, positief staan tegenover het sturen van internationale waarnemers naar Palestina te sturen, is nieuw en hoopvol. Dit is trouwens een voorstel dat Agalev reeds vroeger heeft geformuleerd.
De kritiek van Israël in dit verband, dat dit het "conflict zou internationaliseren" vindt Agalev onterecht. In een ongelijke strijd van ongewapende burgers tegen een modern leger is het immers de plicht van de internationale gemeenschap er ter plaatse op toe te zien of de Geneefse conventie IV over burgers in oorlogstijd wordt nageleefd, temeer daar de vraag uitgaat van de Palestijnen zelf en de waarnemers zich derhalve enkel op hun grondgebied mogen bevinden.

Verder heeft de Agalev staatssecretaris Boutmans vandaag persoonlijk aan Arafat gezegd dat hij zijn ontwikkelingssteun aan Palestina zal behouden en indien mogelijk verhogen.
Door een permanente hulp inzake onderwijs en gezondheid aan de Palestijnse burgers wil België verder helpen om de Palestijnse rechtsstaat in wording te ontwikkelingen.

Michiel Maertens, Agalev Senator
Leen Laenens, Agalev Volksvertegenwoordiger


Meer informatie:
Agalev Kamerp- en Senaatsfractie, Brussel
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be of fractie.senaat@agalev.be http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=854