Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 31 mei 2001

PVDA: OPSCHORTING DEBAT PPS SYMBOLISCH VOOR GEBREK AAN RESULTAAT

Volgens de PvdA-fractie is het duidelijk dat publiekprivate samenwerkingsprojecten niet van de grond komen. Van de 21 kansrijke projecten die zijn voorgesteld, zijn er maar zes die tot concrete resultaten hebben geleid. Daarvan zijn de meeste bovendien gewoon moderne aanbestedingmethoden of vormen van voorfinanciering en geen echte publiek private samenwerking (PPS). Het is onduidelijk waarom. De rapportage biedt geen inzicht in specifieke knelpunten, risico's, afwegingen en mogelijke oplossingen. De meest recente voortgangsrapportage voegt weinig toe aan de oude rapporten.

Al in 1998 sprak Wouter Bos over "de tragiek van het denken over PPS". Het CDA meldde in 2000 een "rottingsproces" van het laaghangend fruit. Al 12 jaar wordt er gepraat en worden seminars gehouden. Fraaie doelstellingen, mooie plannen maar het ontbreekt aan voortgang en resultaten. Dat moet anders, vindt PvdA-woordvoerder Rik Hindriks. Volgens hem moeten we niet doen alsof er niets aan de hand is. PPS is daarvoor te waardevol. Het wordt tijd voor een scherpere definitie en een gerichte aanpak. Als PPS-projecten alleen succesvol zijn met buitengewoon complexe PPS-processen gaat het niet lukken. Een intentieverklaring is niet genoeg. Succes is pas te meten als een project afgerond is. Hindriks: 'Dit zijn de nieuwe kleren van de keizer. Iedereen kijkt, maar niemand zegt dat hij naakt is.' Langer dralen is funest voor de voortgang van PPS-projecten.

Vandaag zou een algemeen Ooerleg over PPS plaatsvinden. Het overleg zou gaan over de voortgang van de projecten, maar het overleg is opgeschort. Het basisstuk van het overleg is de 3e voortgangsrapportage PPS. Die is volgens de PvdA volstrekt onvoldoende. Hindriks zal in het nieuw geplande overleg voorstellen om een nieuwe, meer analytisch voortgangsrapportage op te zetten.

In de visie van de PvdA blijft PPS wel veelbelovend. De overheid en het bedrijfsleven werken samen om grote investeringsprojecten te realiseren. Het gaat bij grote investeringen om complexe vraagstukken met betrekking tot ruimtelijke ordening, woningbouw, mobiliteit, milieu en economische ontwikkeling. Vroegtijdig inschakelen van de particuliere sector als meedenker, ontwerper en exploitant zorgt voor een completer beeld van de mogelijke kosten en baten. Het verbetert de beslissingen en zorgt voor creatievere en goedkopere oplossingen. Daarvoor dient wel vast te staan dat er maatschappelijk draagvlak voor een project is. Dat vergt allereerst een politiek besluit. 'Laten we beginnen met projecten waarvan het draagvlak vaststaat. Zoals de nieuwe zeesluis voor de Amsterdamse haven', aldus Hindriks.

Voor andere informatie: Rik Hindriks 06-51 82 59 46