CDA

Leers: CDA is gang van zaken rond NS spuugzat en wil reizigersvereniging

Het CDA is het, volgens Tweede Kamerlid Gerd Leers, "spuugzat" dat het arbeidsconflict over de hoofden van de reizgers wordt uitgevochten en zelfs leidt tot maatschappelijke ontwrichting. Leers zei dit tijdens het Algemeen Overleg over de Nederlandse Spoorwegen, op donderdag 31 mei.

"Hoewel het op dit moment weer even rustig is - is er nog de permanente dreiging van escalatie van het conflict. Een conflict waarvan het iedereen inmiddels duidelijk zal zijn dat het allang niet meer gaat om het rondje om de kerk maar om de kerk zelf. Wie is de baas bij de NS. Iedere keer als er weer een bijna akkoord is staat er wel weer een nieuw collectief op om dat de nek om te draaien. Er is geen vertrouwen meer in elkaar. Dat heeft het advies van Prof. Peeters in ieder geval ondubbelzinnig aangetoond."

Minister klinkt machteloos
Leers: "Dat vertrouwen zal er beslist niet beter op worden als wij ons ook nog in de strijd werpen. Noch het aandringen op ontslag van de directie noch het verbaal neersabelen van de collectieven zal enige positief effect sorteren. Ik begrijp daarom op zich genomen de oproep van de Minister aan directie en personeel om een uiterste inspanning te leveren om tot normalisatie van de verhoudingen te komen. Maar uit die oproep (brief d.d. 17 mei)
klinkt ook een grote mate van machteloosheid door."

"Die machteloosheid willen wij niet tot de onze maken. We zijn dan ook van mening dat de minister alle mogelijkheden moet onderzoeken teneinde haar bevoegdheden tot ingrijpen verder te vergroten. Zo vraag ik mij af of er op basis van artikel 16 EG-verdrag, dat betrekking heeft op diensten van algemeen economisch belang en juist in het EG-verdrag werd opgenomen ter bescherming van de maatschappelijke belangen bij privatiseringen, geen mogelijkheden te vinden zijn. Het zou überhaupt toch wenselijk zijn om - gegeven de hele gang van zaken - ons eens haarscherp voor te leggen hoe we met de huidige positie van de NS als zelfstandig bedrijf - t.o.v. het maatschappelijke belang moeten omgaan."

"Voor de goede orde; het CDA is niet voor het hernemen van de volle verantwoordelijkheid door de Minister van de bedrijfsvoering bij de NS. Maar aan een NS waar de maatschappelijke betekenis ondergeschikt is gemaakt aan de bedrijfsvoering hebben wij eveneens geen behoefte. Liever praktische prestaties in ons polderland dan folderachtige perspectieven in Polen", aldus Gerd Leers.

Nieuwe reizigersvereniging
Aan het einde van zijn bijdrage vroeg Leers minister Netelenbos en de vaste Kamercommisie Verkeer & Water om steun voor zijn initiatief om een reizigersvereniging op te richten, "althans dat te faciliteren en te voorzien van wettelijke waarborgen. Met alle veranderingen die er op het spoor nog op til zijn, zal het toch wel voor iedereen duidelijk zijn dat de positie van de reiziger versterkt moet worden."

De hele bijdrage van Tweede Kamerlid Leers is te downloaden door in de rechtermarge op de diskette-icoon te klikken.