CDA

Mosterd: CDA steunt voorstel Adelmund, biedt ruimte aan scholen voor oplossen van knelpunten

Het CDA in de Tweede Kamer steunt het voorstel van staatssecretaris Adelmund om de wet op het voortgezet onderwijs te wijzigen in verband met wijzigingen in de basisvorming, omdat haar voorstel scholen de ruimte biedt om knelpunten op te lossen. Het CDA doet dit onder de voorwaarde dat straks - waarschijnlijk over 3 jaar - bij de definitieve aanpassingen de tijdelijke aanpassingen niet weer geheel teruggedraaid worden.

Het voorstel van Adelmund beoogt tijdelijk de problemen van de scholen met de basisvorming op te lossen met een wettelijke basis. In grote lijnen betekent dit dat de praktijk op de scholen, zoals die uit nood ontstaan is een wettelijk basis krijgt. Tweede Kamerlid Aart Mosterd, tijdens het plenair debat hierover, op woensdag 30 mei jl.: "De CDA-fractie wil deze lijn onder voorwaarden steunen. Het alternatief niets doen, lost ook geen enkel probleem op en het direct invoeren van een definitieve oplossing lukt thans niet. Niets doen zou inhouden de praktijk gedogen. Het CDA is tegen gedoogsituaties. Wanneer blijkt dat een wet in de praktijk onwerkbaar is, moet je niet gedogen, maar de wet op die onderdelen aanpassen."

"Op dit moment precies voorschrijven welk deel van een kerndoel weggelaten mag worden in welke situatie of welk van weggelaten kan worden, geeft volgens het CDA meer problemen dan dat het oplost. Wij geven liever op dit punt wat meer vrijheid aan de scholen om zelf op hun eigen manier deze overladenheid op te lossen. Die vrijheid wordt via het voorliggende voorstel bereikt", aldus Aart Mosterd.

De gehele inbreng van Aart Mosterd kunt u downloaden door hiernaast op de diskette-icoon te klikken.