Gemeente Nieuwegein

Hulp van gemeente bij schulden

Als schulden zo hoog oplopen dat u zelf geen uitweg meer ziet, kan de Gemeente Nieuwegein een helpende hand bieden.
Veel mensen sluiten tegenwoordig voor grote aankopen een lening af. Ook kopen op afbetaling bijvoorbeeld bij postorderbedrijven is heel gewoon.
Regelmatig ontstaan er problemen bij het terugbetalen van deze schulden. Als plotseling het inkomen achteruit gaat door ontslag of echtscheiding is het af te lossen bedrag niet of nauwelijks meer op te brengen. Vaak verliezen mensen in zon situatie het overzicht op hun financiële zaken en sluiten een nieuwe of hogere lening af zonder dat er ruimte is voor aflossing.

Welke hulp kan de gemeente u bieden?
Een schuldhulpverlener gaat samen met u de geldzaken op een rijtje zetten. Namens u benadert hij of zij de diverse schuldeisers om te proberen een betalingsregeling te treffen. Dit noemen wij schuldbemiddeling. U betaalt dan wel zelf de schuld of een gedeelte van de schuld terug over een periode van 36 maanden. Duidelijk moet wel zijn hoe de schulden zijn ontstaan en hoe u in de toekomst (te hoge) schulden kunt voorkomen.
U moet er wel rekening mee houden dat aanvullende eisen gesteld kunnen worden, bijvoorbeeld dat u uw auto dient te verkopen of een lopende spaarloonregeling moet stopzetten.

Indien schuldeisers niet akkoord gaan met schuldbemiddeling. Er hoeft maar één schuldeiser te zijn die geen regeling wil treffen de de schuldbemiddeling vervalt. Dan kan de gemeente namens u naar de rechter gaan om de schuldeisers te dwingen akkoord te gaan met schuldhulpverlening. Dit heet de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Mocht dit voor u gaan gelden dan kunt u hierover nadere informatie krijgen bij de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein.

Waar kunt u informatie krijgen?
Veel mensen schamen zich om toe te geven dat zij ernstige schulden hebben. Maar wanneer u pas hulp zoekt als u bericht heeft ontvangen dat uw woning ontruimd wordt of de Remu af gaat sluiten dan is het vaak erg moelijk om dit alsnog te voorkomen. Wacht dus niet te lang met het vragen om hulp!
Voor meer informatie kunt u terecht bij de Stadswinkel, loket Maatschappelijke Zaken aan de Martinbaan 2 (industrieterrein) van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur en op vrijdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Ook kunt u bellen voor het maken van een afspraak op nummer 6071280.



Invoerdatum 31-5-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein