Vlaamse Volksunie

De Europese Unie moet vrede in Midden-Oosten afdwingen (31/05/01)

Tijdens de ontmoeting tussen Yasser Arafat, de Voorzitster van het Europees Parlement Mevr. Fontaine en de voorzitters van de fracties waarschuwde de Palestijnse leider voor een nieuw grootscheeps offensief van Israël. Israël heeft vastberaden verklaard dat ze "alle beschikbare middelen" zal inzetten als antwoord op het Palestijnse geweld. Europarlementslid Nelly Maes (VU&ID) roept intussen de EU op de druk ten aanzien van Israël sterk op te drijven.

In het onderhoud tussen Europarlementsleden en de Palestijnse leider wees Arafat op de contradictie in de Israëlische beschuldigen. Israël beschuldigt Arafat ervan het geweld en het terrorisme niet langer te kunnen controleren. Anderzijds constateert Arafat dat alle middelen om het geweld te kunnen controleren door de Israëli wordt vernietigd. Zo worden radioverbindingen, kustvaartuigen, politieposten,... met raketten uitgeschakeld. De Palestijnse leider beschuldigt de Israëli zelfs gifgas en verarmd uranium te hebben ingezet tegen de "ongewapende Palestijnse opstandelingen".

De EU, bij monde van Commissaris Patten, wil de economisch verdragen (associatieverdrag) tussen de Unie en Israël herbekijken om op die manier druk uit te oefenen en hen aan te zetten nu eindelijk het pad van geweld te verlaten. Naast deze economische hefbomen is het van het allergrootste belang zo spoedig als mogelijk een delegatie met internationale waarnemers naar de bezette gebieden te sturen teneinde een grondig onderzoek te kunnen starten over de dagelijkse, gruwelijke en laffe oorlogsdaden van de Israëli tegen de burgerbevolking. Met klem veroordeelt europarlementslid Maes alle geweld, slechts via de weg van onderhandelingen kan vrede bereikt worden.

Verder is het essentieel dat er vanuit de EU geen wapens meer worden verkocht aan Israël daar de Europese Code in verband met de export van wapens duidelijk stipuleert dat zulke wapenleveringen verboden zijn als deze wapens ingezet kunnen worden ter onderdrukking van het volk. Alle lopende wapencontracten moeten dan ook worden bevroren als de EU tenminste haar eigen ethische codes wenst te respecteren.

De EU moet meer doen dan alleen lippendienst bewijzen aan de vrede in het Midden-Oosten, ze moet vrede mee afdwingen zoniet verliest de Unie elke geloofwaardigheid bij de bevolking.

Auteur:
Nelly Maes
Lid van het Europese Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Günther Dauwen
Telefoon: 02/284.71.87
Fax: 02/284.91.87
E-post: gdauwen@europarl.eu.int
Url: http://nellymaes.volksunie.be