Politiebericht Brabant-Zuid-Oost: Eindhoven e.o. 31-05-2001 2e Persbericht van donderdag 31 mei 2001

Berichten uit de regio

Politie treedt op tegen veroorzakers geluidsoverlast in de woonwijk.

In het afgelopen jaar werd de politie Brabant Zuid Oost ruim 6.000 keer ter assistentie gevraagd in verband met geluidsoverlast veroorzakende buurtbewoners. Geluidsoverlast is een van de meest voorkomende problemen binnen de leefomgeving. De afgelopen jaren is het probleem alleen maar toegenomen. Om deze reden is het probleem tot handhavingsspeerpunt benoemd in het regionale
milieuhandhavingsprogramma van politie en gemeentebesturen in de regio Brabant Zuid-Oost.

De leefbaarheid in een woonomgeving wordt in belangrijke mate bepaald door het onge-stoord kunnen wonen zonder overlast van anderen. Het laatste jaar is de politie in de regio Brabant Zuid Oost ruim 6000 malen ingezet om de geluidsoverlast in woonwijken te bestrij-den. Dat dit leidt tot veel irritaties en gezondheidsklachten in de woonomgeving is duidelijk. De politie capaciteit wordt hierdoor flink belast. Vanaf 1 juni a.s. gaat de politie daarom strenger optreden tegen geluidsoverlast. Het optre-den zal gefaseerd plaatsvinden.

Zelfredzaamheid
Het beleid van de politie is er op gericht dat klagers daarover eerst met de veroorzakers gaan praten voordat men er de politie op af stuurt Vaak blijkt dat de veroorzaker van de geluidsoverlast zich dat niet bewust is en het op prijs stelt als men hierover door de klager aangesproken wordt. Bij een klacht over geluidsoverlast zal daarom aan de beller worden gevraagd, wat men zelf heeft ondernomen. Als het gesprek tussen de buurtbewoners onderling niet helpt, komt de politie. Bij niet ernstige klachten treedt zij waarschuwend op. De bewoner wordt aangezegd de overlast te stoppen en hij wordt voor herhaling gewaarschuwd. Deze waarschuwing wordt schriftelijk bevestigd en in de politieregisters geregistreerd. Als er binnen een jaar weer geluidsover-last wordt veroorzaakt, wordt proces-verbaal opgemaakt.

Sancties
Uiteraard treedt de politie bij ergerlijke vormen van overlast wel direct verbaliserend op. Heeft de politie niet zelf de geluidsoverlast geconstateerd dan zal op basis van getuigen-verklaringen proces-verbaal worden opgemaakt. De eerste overtreding kost de veroorzaker fl. 150,--. Bij de tweede overtreding wordt een geldboete door de officier van justitie opgelegd en zal de hoogte van het bedrag afhankelijk zijn van de mate van de veroorzaakte overlast.

Inbeslagname apparatuur
Indien daarna, binnen een jaar, nogmaals geluidsoverlast wordt veroorzaakt, maakt de politie weer proces-verbaal op en neemt zij de geluidsapparatuur in beslag.

Door het Openbaar Ministerie zal de rechter gevraagd worden de apparatuur verbeurd te verklaren en een forse boete op te leggen.

Notoire overlastveroorzakers
Ten aanzien van notoire overlastveroorzakers zijn er naast strafrechtelijke sancties ook bestuurlijke dan wel civielrechtelijke mogelijkheden om dergelijke overtreders aan te pakken. Bijvoorbeeld het ontbinden van het huurcontracten en / of sluiting van het pand.

De politie hoopt te bereiken dat men bewuster omgaat met muziek en ander geluid in de woonwijk, zodat de wijk leefbaarder wordt en blijft. ===================

Eindhoven: Vechtpartij
Donderdagmorgen rond 10.30 uur zijn in de Marconilaan drie inwoners van Eindhoven (52-20-27) aangehouden. De drie, die elkaar kenden, kregen om nog onbekende reden ruzie. Ze werden door de politie gescheiden en op het politiebureau is proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Best: Diefstal auto
In de nacht van woensdag op donderdag is in Best in de Mr. C Goselingstraat een grijze Mazda 626 met het kenteken DT-ZL-63 gestolen.

Budel Dorplein: Snelheidscontrole
De politie heeft donderdagmorgen tussen 7.15 en 8.30 uur op de Hoofdstraat in Budel Dorplein, met een lasergun, een snelheidscontrole gehouden. Er zijn 14 automobilisten be-keurd. De hoogste snelheid was 77 km/u in plaats van de toegestane 50 km/u.

Geldrop: Winkeldiefstal
Donderdagmiddag rond 14.40 uur is in een winkel op de Coevering een 31-jarige man uit Helmond aangehouden. Hij verliet de winkel zonder 40 pakjes kauwgom, waarde fl. 144,60, af te rekenen. Hij is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De verdachte kreeg een geldboete van fl. 480,- opgelegd.

Veldhoven: Snelheidscontrole
Donderdag tussen 9.45 en 11.15 uur is op de Oude Kerkstraat een snelheidscontrole gehou-den. 357 voertuigen zijn gecontroleerd. 14 daarvan reden sneller dan 50 km/u. Zij kregen een proces-verbaal. De hoogst gemeten snelheid was 70 km/u.