Raad van Europa presenteert laatste versie Cybercrime verdrag

De Raad van Europa heeft deze week de laatste draftversie van het Cybercrime verdrag op haar website geplaatst. De hoop is dat het verdrag binnen twee jaar bekrachtigd wordt door de lidstaten van de Europese Unie.

Het verdrag is niet geheel vrij van controverse. Met name privacyorganisaties hebben bezwaren geuit tegen het verdrag, omdat het verdrag politiediensten vergaande bevoegdheden geeft bij de opsporing van criminele gedragingen. Zo wordt de internationale coördinatie van politie onderzoeken stevig aangehaald, lidstaten moeten alles in het werk stellen om een andere lidstaat te helpen bij een onderzoek.

Door de grensoverschrijdende natuur van cybercrime kunnen meerdere landen jurisdictie claimen bij een bepaalde gedraging. Een van de hangijzers van het verdrag is artikel 22. Indien dit artikel gehandhaafd blijft, is het mogelijk dat een Nederlandse hacker te maken krijgt met Italiaans recht. Als er meerdere landen jurisdictie claimen, dan moeten zij in onderling overleg beslissen wie jurisdictie krijgt.

Een ander hekel punt is de verplichting voor ISP's (Internet Service Providers) om data te bewaren die mogelijk gebruikt kan worden bij de opsporing van criminele gedragingen. In de `Draft Explanatory Report', een soort Memorie van Toelichting bij het verdrag, geeft de Raad aan dat zij deze bepaling ziet als een belangrijk hulpmiddel voor politie en justitie.

ISP's zijn waarschijnlijk minder gelukkig met de bepaling gezien de hoge kosten die opslag van deze data met zich mee gaat brengen.

De draftversie van het rapport is te downloaden vanaf: http://conventions.coe.int/treaty/EN/cadreprojets.htm