Partij van de Arbeid

Den Haag, 31 mei 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN TIMMERMANS, KOENDERS ENN FEENSTRA (ALLEN PVDA) AAN DE MINISTER EN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE ZAKEN

1. Heeft de Russische Federatie het aanbod gedaan op grote schaal nucleair afval uit de Europese Unie te importeren ter opslag en opwerking in de Oeral? (1)

2. Zo ja, klopt het dat dit aanbod is gedaan om fondsen te verwerven voor de aanpak van de zeer ernstige stralingsvervuiling die in de Oeral is ontstaan als gevolg van eerdere activiteiten van de (Russisch) nucleaire industrie?

3. Naar aanleiding van vragen van Feenstra hebt u in het overleg van 10 april 2001 geantwoord: "(...) dat in elk geval geen sprake kan zijn van de import van Europees kernafval" en " (...) dat tegen dergelijke importplannen zeer krachtig geageerd zal worden, met mogelijk consequenties in termen van financiële hulp op dit gebied". Kunt u verzekeren dat het inderdaad niet kan gaan om europees kernafval? Is of zal krachtig tegen deze plannen worden geageerd? Welke consequenties zullen worden verbonden aan het doorzetten van deze Russische voornemens?

4. Zou de Europese Unie haar voorziene activiteiten bij de aanpak van de nucleaire vervuiling in Rusland kunnen intensiveren, zowel als bijdrage aan de bescherming van de Russische bevolking en het leefmilieu als ter voorkoming van dergelijke importinitiatieven, die weer een hernieuwde risico's met zich meebrengen? Wilt u een dergelijke versterking bepleiten?

(1) NOVA, 28 mei 2001