Partij van de Arbeid

Den Haag, 31 mei 2001

BIJDRAGE VAN JET BUSSEMAKER (PVDA) AAN HET ALGEMEEN OVERLEG ACTIEPROGRAMMA KINDERARBEID (ART. 6 ILO VERDRAG 182)

Afgelopen december is het Verdrag ter uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid aangenomen (ILO Verdrag nr. 182). Het belangrijkste punt van dat Verdrag is de verplichting een actieplan kinderarbeid op te stellen. Slavernij en vergelijkbare praktijken daarvan, het misbruiken van kinderen voor prostitutie en pornografie en gevaarlijk, ongezond werk worden als ergste vormen van kinderarbeid aangemerkt. Kinderarbeid is een complex probleem, het gaat niet alleen om een verbod, maar ook om scholing en het bieden van alternatieven om aan inkomen te komen. De PvdA hecht zeer aan het verdrag en het actieplan. Zij vindt dat de regering een goede inzet heeft gekozen met het actieplan.

Jongeren in Nederland


* Jongeren werken steeds vaker en langer, dit is op zich geen probleem zolang dit niet ten koste gaat van school en hun persoonlijke ontwikkeling. De handhaving is een probleem: in 35 % van de controles blijken overtredingen. Minister Vermeend heeft tijdens een vorig algemeen overleg gezegd risico onderzoek uit te voeren en gericht personeel in te zetten. Wat is daarvan tot nu toe het resultaat? Het is van groot belang dat jongeren hun rechten en de regels kennen. Hoe staat het met speciale internetloket dat SZW voor hen zou opstarten en is er sprake van gerichte voorlichting, b.v. via scholen of specifieke sectoren? Meisjes verdienen minder dan jongens en krijgen minder zakgeld, de aanpak van ongelijke beloning kan dus niet vroeg genoeg beginnen. Hoe worden ouders hiervan bewust gemaakt?
* Specifieke groepen kinderen lopen extra risico's om in Nederland met ernstige vormen van kinderarbeid (b.v. prostitutie) in aanraking te komen. Het gaat hierbij met name om kinderen die illegaal in Nederland zijn of b.v. de handel in jonge voetballers. Welke maatregelen neemt de regering ter bescherming van deze kwetsbare groepen?


* Keurmerken blijken een goed hulpmiddel voor de consument om bewust te kunnen kiezen tussen verschillende producten. Wellicht kunnen we een keurmerk invoeren als hulpmiddel voor werknemers om bewust een werkgever te kiezen die de rechten van werknemers respecteert en kinderarbeid tegengaat.

Internationaal


* De ILO heeft afgelopen vrijdag een rapport uitgebracht dat aangeeft dat dwangarbeid en mensen- en kinderhandel wereldwijd in opmars zijn. Wij vinden dat de minister hard tegen dergelijke ontwikkelingen moet uitspreken en getracht moet worden tot een gecoördineerde aanpak te komen. Gaat Nederland zich in EU verband inzetten om ILO Verdrag 182 en het bijbehorende actieprogramma in de kandidaat-lidstaten te implementeren? Ook zien wij graag dat de regering zich inzet om voortgang te boeken t.a.v. ondertekening van het verdrag door de 17+4 landen (m.n. India).

* Kinderarbeid zou naast vrouwen en milieu een dwars doorsnijdend thema kunnen worden in het sectorbeleid t.a.v India. Wat is er tot nu toe gebeurd met het fonds van 40 miljoen gulden over de periode 1999-2002? Wij zien ook graag dat Nederland i.p.v. het alleen te overwegen het programma van ILO/UNICEF en Wereldbank voor bestrijding van kinderarbeid in huishoudens daadwerkelijk ondersteunt.

Integrale aanpak; interdepartementale coördinatie


* De regering moet de ILO iedere twee jaar rapporteren over het ILO Verdrag 182. Kan de kamer tegelijk geïnformeerd worden via een interdepartementale rapportage over de voortgang van de uitvoering van het actieplan? Vaak is er nog te weinig samenhang en ontbreekt het aan een gezamenlijke doordachte visie en strategie van de ministeries.