Verbond van verzekeraars

Reïntegratie en pensioen
Op 17 mei heeft de Stichting van de Arbeid de geactualiseerde pensioenaanbevelingen ten behoeve van het decentrale pensioenoverleg voor de komende jaren gepresenteerd. Belangrijke onderdelen van de aanbevelingen zijn oproepen tot verdere kostenbeheersing, doorzetten van flexibilisering en individualisering van pensioenregelingen en de witte vlekken verder verkleinen.

In 1997 was al een pakket van met elkaar samenhangende aanbevelingen gericht op vernieuwing van pensioenregelingen in combinatie met beheersing van de pensioenlasten opgesteld. Mede vanwege het ontwerp-SER-advies Nieuwe Pensioenwet (zie elders in dit blad) en het binnenkort aflopende convenant over arbeidspensioenen waarin de aanbevelingen waren geïncorporeerd, zijn de aanbevelingen uit 1997 niet alleen herbevestigd, maar ook geactualiseerd.

Modernisering van de aanbevelingen was noodzakelijk met het oog op individualisering en emancipatie. Het thema beheersing van de pensioenkosten is actueel gebleven, gelet op de financiële gevolgen van de toenemende vergrijzing van de bevolking, de weer oplopende inflatie en het belang van een verantwoorde loonkostenontwikkeling. In de aanbevelingen is ook aandacht voor de toegankelijkheid van pensioenregelingen. De complete tekst van de aanbevelingen is ook na te lezen op de site van de stichting van de Arbeid op het adres www.stvda.nl (LEVEN)

Bondig, 31 mei 2001