31 mei 2001

André Rouvoet daagt kerken uit in toespraak voor Hervormde classis Slochteren

Kerk speelt sleutelrol in samenleving

De scheiding van kerk en staat krijgt vaak naar twee kanten de betekenis schoenmaker, blijf bij je leest. Er is sprake van een overaccentuering van het principe van de scheiding tussen kerk en staat. Het gevolg is een proces van volstrekte vervreemding tussen die twee. Dat is niet ten tijde van Paars begonnen, maar heeft in de afgelopen jaren wel stevige impulsen gekregen. Ik ga vanavond aan de andere kant van het bootje hangen. De kerk speelt een sleutelrol in de samenleving. Met betrekking tot hun spreken in de samenleving daag ik de kerken uit: Laat u niet uit het maatschappelijk middenveld slaan, aldus André Rouvoet tijdens een spreekbeurt vanavond voor de Hervormde classis Slochteren.

Als voorbeeld van de overaccentuering van de scheiding tussen kerk en staat noemde Rouvoet de kritiek op kardinaal Simonis toen hij uitsprak dat de overheid zich weinig meer gelegen laat liggen aan de kerken. Daaruit sprak een miskenning van de relevantie van de kerk in de samenleving, aldus Rouvoet.

Hij stelt vast dat de opmerking schoenmaker, blijf bij je leest vooral aan de kerken geadresseerd wordt. Ik heb nog niet gehoord dat bijvoorbeeld Greenpeace of het VNO/NCW de boodschap krijgt dat ze zich bemoeien met zaken waar zij niet over gaan of waar zij geen verstand van hebben.

Rouvoet vindt dat de kerken met hun appèl op de overheid wel als kerk moeten spreken: De kerken gaan bijvoorbeeld niet over de toelatingscriteria voor asielzoekers. Dan geldt wèl: schoenmaker, blijf bij je leest! De kerken hebben een andere taak. Het verstrekken van eten en drinken en onderdak aan uitgeprocedeerde maar niet-verwijderbare vreemdelingen sluit bijvoorbeeld prima aan bij de diaconale taak van de kerk. Toen dat gebeurde verklaarde de PvdA de kerken buiten onze democratische rechtsorde en meende het CDA dat zij op de stoel van de overheid gingen zitten. Niets is minder waar. De kerken gaven invulling aan hun diaconale opdracht, aldus Rouvoet.

De kerk is een geloofsgemeenschap. Sommigen vinden de betekenis van de kerk voor de samenleving daarom beperkt. Rouvoet niet: Ik kan de kerken niet vaak genoeg horen spreken, want juist omdat de kerk een geloofsgemeenschap is neemt zij zon bijzondere plaats in de samenleving in.