Gemeente Groningen

bestuur en organisatie
Nieuws
plannen en projecten
vacatures
kiosk
welkom
welcome
willkommen
topmenu_verloop knop_zoek knop_sitemap knop_links knop_email knop_help knop_copyright


1
JUN
15.31

Persbericht

Positief resultaat rekening 2000
31-05-2001

De financiële positie van de gemeente Groningen is gezond. Dit blijkt uit de gemeenterekening 2000. Net als in 1999 houdt de gemeente aan het einde van de rit geld over. De rekening sluit af met een vrij besteedbaar resultaat van bijna 29 miljoen gulden Het voordelige resultaat is voornamelijk ontstaan doordat de algemene uitkering van het rijk uit het gemeentefonds hoger uitviel dan verwacht. In de gemeenterekening staat een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de gemeente in 2000. Met de rekening leggen burgemeester en wethouders verantwoording af over de manier waarop de middelen zijn ingezet.

Een aantal jaren geleden had de gemeente nog te kampen met een ongunstig financieel toekomstbeeld en een slechte reservepositie. Reden voor het gemeentebestuur over te gaan tot een streng en behoedzaam financieel beleid. Hierdoor en dankzij de gunstige economische ontwikkelingen en de daaruit volgende groei van de algemene uitkering staat de gemeente er nu financieel veel beter voor.

Inkomsten en uitgaven
De gemeentebegroting omvatte in 2000 in totaal ruim 1,7 miljard gulden. Belangrijkste inkomstenbronnen zijn de uitkeringen van het rijk. Groningen kreeg in 2000 voor 742 miljoen aan specifieke rijksuitkeringen. Dit zijn gelden die de gemeente alleen aan een bepaald doel mag uitgeven; bijvoorbeeld onderwijs, bijstandsuitkeringen, werkgelegenheidsprojecten of openbaar vervoer. Daarnaast ontving de gemeente 375 miljoen gulden als algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Naast deze gelden uit Den Haag had de gemeente in 2000 154 miljoen gulden aan eigen inkomsten uit belastingen en heffingen. Bijna de helft van de uitgaven van de gemeente Groningen is bestemd voor sociale zaken en werkgelegenheid en voor onderwijs, cultuur, sport en welzijn. Een derde grote uitgavenpost is ruimtelijke ordening en economische zaken. Het gemeentebestuur streeft ernaar de inkomsten en uitgaven in een begrotingsjaar zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Sleutelprojecten
In de rekening leggen B&W verantwoording af over het gevoerde beleid in 2000. Er is veel gedaan aan de zogenaamde sleutelprojecten. Dit zijn projecten die voortkomen uit de bij de start van deze collegeperiode gepresenteerde Stadsvisie Groningen: het stedelijk alternatief. Het gemeentebestuur stelt zich daarin ten doel de komende tien jaar te willen investeren in onder meer werkgelegenheid en arbeidsplaatsen, veiligheid, versterken van leefomgeving en leefbaarheid, versterken van de sociale structuur en verbeteren van de bereikbaarheid Diverse sleutelprojecten zijn in 2000 van start gegaan of bij bestaande is belangrijke voortgang geboekt. Onder meer bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen, het CiBoGa-project, de plannen voor het Europapark, de wijkvernieuwing, vensterscholen, het project Groningen op de ladder, verslavingspreventie en cameratoezicht in de binnenstad. Ook besloot het gemeentebestuur te investeren in het verbeteren van de gemeentelijke organisatie.

Investeringen
De investeringen waren wederom zeer hoog. Alle investeringen bij elkaar opgeteld investeerde Groningen in 2000 in totaal ruim 138 miljoen gulden. Het meeste geld ging naar verkeer en vervoer (34 miljoen), vervanging riolering (16 miljoen), parkeervoorzieningen (12 miljoen), onderwijshuisvesting (12 miljoen), Vensterscholen (9 miljoen) en sportaccommodaties (4 miljoen).

Om ook in moeilijker tijden geen financiële problemen te krijgen, heeft de gemeente een financiële reserve opgebouwd. Burgemeester en wethouders willen een deel (7 miljoen gulden) van het resultaat van 29 miljoen gebruiken om de reserves te verhogen. De reserve komt daarmee in totaal op zon 30 miljoen gulden. Verder wil het college het resultaat aanwenden voor onder meer het Sociaal Structuurplan, nieuwbouw van de Milieudienst, aanleg van de Bloemersmatunnel en investeringen in de organisatie.

De rekening 2000 en de voorstellen voor bestemming van het rekeningresultaat komen 21 juni aan de orde in de commissie Financiën, Personeel en Cultuur. Het college legt de rekening op 27 juni ter vaststelling voor aan de gemeenteraad.