Verbond van verzekeraars

Verbond staat nog licht kritisch tegenover Kernpuntendocument

Het Verbond hecht veel waarde aan een goede en eenduidige informatieverstrekking aan de consument van financiële diensten. Het Verbond staat dan ook positief tegenover het idee van een financiële bijsluiter bij financiële producten. Wel heeft het Verbond bezwaren bij de korte invoeringstermijn van het document vanwege onduidelijkheid over sommige definities en uitgangspunten.

Op verzoek van de Raad van Financiële Toezichthouders heeft het Verbond in een brief zijn op- en aanmerkingen ten aanzien van de concepttekst voor de zogenaamde financiële bijsluiter aangegeven. In een eerder stadium is het Verbond ook nauw betrokken geweest bij de opstelling en uitwerking van het document. Naar aanleiding van de laatst verschenen versie zijn naast de positieve elementen ook nog enkele punten van kritiek naar boven gekomen.

Het Verbond stelt dat een gelijk speelveld voor alle partijen van cruciaal belang is. De noodzaak hiervoor geldt voor zowel aanbieders, producten als de gelijkheid van diverse verplichtingen. De definities moeten dan helder en eenduidig zijn. Het Verbond ziet hier nog wat hiaten. Er bestaat naast andere punten ook nog steeds onduidelijkheid over de samenhang tussen de informatieverplichtingen op de diverse niveaus en de manier waarop deze moeten worden geïntegreerd.

Zolang er nog onduidelijkheid is zal de invoeringstermijn op 1 januari 2002 volgens het Verbond wellicht niet haalbaar zijn. Wat dat betreft zou een gefaseerde invoering een goede oplossing zijn, aldus het Verbond.

Bondig, 31 mei 2001