Verbond van verzekeraars

Fraudeloket ontvangt meer zaken in het eerste kwartaal 2001

In het eerste kwartaal van 2001 heeft het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf 113 fraudezaken ontvangen. Dat zijn 13 zaken meer in vergelijking met het vierde kwartaal van 2000. Nogal wat zaken liepen vertraging op doordat de politie op grote schaal werd ingezet in de mond- en klauwzeercrisis. Dit had tot gevolg dat geplande acties geen doorgang konden vinden, omdat er in diverse regios geen of onvoldoende capaciteit beschikbaar was.

Van de 113 meldingen waren er 86 als eenvoudig te bestempelen, 26 als middelzwaar en één als zwaar. Met name de zaken genoemd in de laatste twee categorieën werden met extra aandacht bekeken. Zo werd een brandschade in een bedrijfsruimte, welke onder dubieuze omstandigheden was begonnen, middels het Fraude Meldpunt van Justitie gekoppeld aan een reeds lopend onderzoek bij de FIOD. Ook twee meldingen op het terrein van arbeidsongeschiktheid, waarbij in één zaak al ruim 600.000 gulden door de verzekeraar was uitgekeerd, werden op adequate wijze voorzien van extra informatie en zullen op korte termijn door een Interregionaal Fraude Team worden opgepakt.

Intermediairfraude

In het afgelopen kwartaal zijn twee fraudezaken gemeld waarbij door het intermediair niet volgens de spelregels werd gewerkt. Beide zaken werden via het Fraude Meldpunt doorgeleid aan de Belastingdienst/ECD. Dit soort zaken blijven gevoelig omdat hier de integriteit van de verzekeringsbranche nadrukkelijk aan de orde komt en onschuldige klanten de dupe worden van de handelwijze van de tussenpersoon of de loondienstagent. Met name door het recent verschenen jaarverslag van het Financieel Expertise Centrum (FEC) staat deze sector weer extra in de aandacht waar het gaat om de aanpak van fraude. Vooral de toezicht op gevolmachtigd agenten zal, zo schrijft het FEC, verscherpt moeten worden, omdat daar een grote groei in de verkoop van polissen zit en op deze agenten wordt door de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) geen direct toezicht uitgeoefend. De toezicht van verzekeraars op de gevolmachtigd agenten beperkt zich in hoofdzaak tot de omzet en het aantal schadegevallen per jaar. De PVK zal de verzekeraars de komende tijd dan ook oproepen om hun agentschappen beter in het oog te houden.

Bondig, 31 mei 2001