Gemeente Nieuwegein

College start voorbereiding voor versnelde uitvoering fietspaden Hollandhaven-Structuurbaan
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft onlangs besloten de voorbereidingen te starten voor de versnelde aanleg van vrijliggende fietspaden langs de Hollandhaven en de Structuurbaan. Aanleiding is het dodelijk ongeval op de Hollandhaven eerder dit jaar. Het college heeft - na overleg met het Comité Verontruste Ouders en een bespreking in de commissie VMC reeds een eerste ontwerp voor de fietspaden laten maken.
Op 31 mei bespreekt de raadscommissie voor Verkeer en vervoer, Milieu en Cultuur (VMC) het collegevoorstel over de fietspaden. Als de commissie haar steun aan het voorstel geeft, start de inspraak op 11 juni. De financiering van het plan is nog niet rond; daarover formuleert het college nog een apart voorstel aan de raad.

Als de voorbereiding voorspoedig loopt en als de financiering rond komt, kan de aanleg van de fietspaden klaar zijn vóór de start van het schooljaar 2002-2003. Oorspronkelijk was in het Meerjarenprogramma Verkeer en Vervoer gepland dat de fietspaden in de zomer van 2003 klaar zouden zijn.

Het collegevoorstel betreft de aanleg van vrijliggende fietspaden langs de Hollandhaven vanaf de Weg van de Binnenvaart tot aan de Marconibaan, en langs de Structuurbaan vanaf de Martinbaan tot aan de Blauwe Brug. Dit voorstel betekent dat de verkeersveiligheid voor langzaam verkeer langs de Hollandhaven en de Structuurbaan verbetert. Vrijliggende fietspaden maken het ook mogelijk veiliger oversteekvoorzieningen te realiseren. Om redenen van verkeersveiligheid zijn in het ontwerp fietspaden aan beide zijden van de weg opgenomen. Op deze fietspaden kan in één richting worden gereden. Daarnaast wil het college de Structuurbaan tussen de Marconibaan en de Martinbaan meer verkeersluw maken, door dit weggedeelte op een sobere manier als 30 km zone vorm te geven. Dit laatste gebeurt overigens nadat de aansluiting tussen de Plettenburgerbaan en de Marconibaan is gerealiseerd. De kosten van het plan zijn geraamd op bijna 7 miljoen gulden.

Na de commissiebehandeling op 31 mei zal de gemeente zo snel mogelijk nadere mededelingen doen over het inspraaktraject.



Invoerdatum 22-5-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein