Afzender: iso@iso.nl

Contactpersoon: Maudy Keulemans

Zes projecten op 'shortlist' ISO Studentenprijs

Datum: 31 mei 2001

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) heeft de zes projecten bekend gemaakt die in aanmerking komen voor de ISO Studentenprijs. De jury, bestaande uit Winnie Sorgdrager (oud-minister van Justitie en voorzitter commissie Decentrale Selectie), Marielle Hoff (Excellent Tracé), Hans Suykerbuyk (VSNU), Fabian Horsting (LKvV) en Lian Merkx (ISO), staat unaniem achter deze zes nominaties. Jurylid Lian Merkx: "We hadden moeite om uit de 23 inzendingen de vijf besten uit te kiezen, daarom is voor deze zes projecten gekozen."

Tijdens de ISO debatavond op 31 mei in de Aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht (18.30 - 22.00) zal de winnaar van de ISO Studentenprijs bekend gemaakt worden. Minister Hermans zal de ISO Studentenprijs uitreiken. Hieronder staan de zes genomineerde projecten (in alfabetische volgorde) beschreven.

A. Amsterdam International Law Clinic
De Amsterdam International Law Clinic is een initiatief aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Een groep geselecteerde studenten schrijft internationaalrechtelijke adviezen onder begeleiding van docenten en professoren. Daarbij volgen zij de clinic-course, waarin meer inzage wordt verschaft in de inhoudelijke kant van zaken en waar aandacht wordt besteed aan relevante vaardigheden, zoals juridische schrijfvaardigheid. Een dergelijke samenwerking tussen organisaties, bedrijven en advocatenkantoren aan de ene kant en studenten en begeleiders van de Law Clinic aan de andere kant, is in Nederland een uniek verschijnsel.

B. Demi Dubbel Teletijdmachine Show
Dit is een basisschoolproject van de communicatie- en marketinggroep TU Delft in samenwerking met Techniekmuseum Delft en de Hogeschool Domstad Utrecht. Kennis, vaardigheid en creativiteit wordt gekoppelt aan het vermogen om studenten perfect te laten werken aan een technisch project. Fons Cornelissen stelt Pabostudenten in staat om de deelnemende basisschoolkinderen de ogen te openen voor techniek. Hij geeft studenten plezier in leren en ontdekken. Dit project is een techniekproject, maar tegelijkertijd is het voorbeeldig in die zin dat de vele beroepsrollen die wij tegenwoordig zo graag trainen bij Pabostudenten, in een natuurlijke context geleerd en eigen gemaakt worden.

C. Knowledge Explosion Network
The Knowledge Explosion Network is a multi-disciplinary network of people willing to share their knowledge and eager to learn from each other. KEN is an international non-profit organization, founded by students at Delft University of Technology. KEN functions only as the provider: the network itself works by using the knowledge of students, post graduates, scientists and engineers from all over Europe, answering science related questions asked by people all over Europe. The Knowledge Explosion Network consists of a central group of twenty people who make it work. They maintain, expand and improve their website, and incorporate new ideas into KEN.

D. Stichting MARA
Stichting MARA is een onafhankelijke organisatie, door studenten gerund, die humanitaire hulp biedt aan burgerslachtoffers in (voormalig) oorlogsgebied. In 1994 is Stichting MARA door vier Leidse studenten opgericht, naar aanleiding van een verhaal van de Joegoslavische hoogleraar en Servische oppositieleider Jankovich. Inmiddels is stichting MARA gegroeid en bestaat nu ook in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en sinds twee jaar in Maastricht. Zij brengen op regelmatige basis hulptransporten met medicijnen, kleding en andere benodigdheden tot stand naar vluchtelingenkampen, (psychiatrische) ziekenhuizen en scholen in voormalig Joegoslavië. Ze bepalen zelf waar de hulp naar toe gaat.

E. UvA Cultureel Festival
In het studiejaar 2000/2001 heeft een aantal studenten van de UvA het initiatief genomen een meerdaags cultureel festival te organiseren van en voor de studenten van de Universiteit van Amsterdam. In een korte tijd heeft de festivalorganisatie er voor zorg gedragen dat dit festival ook daadwerkelijk en met veel succes in juni 2000 heeft plaatsgevonden. Dit jaar, in 2001, worden er zo'n 260 deelnemers en rond de 3500 bezoekers verwacht.Het festival heeft een inspirerende werking op dit grote aantal studenten, juist doordat het hen op deze manier stimuleert zichzelf tweeërlei te ontwikkelen: niet alleen biedt het studenten een groot podium aan en stimuleert het hen iets te laten zien, ook stimuleert het alle festivalbezoekers extra aandacht te besteden aan het culturele aanbod in Amsterdam, door veel theaters en musea aan het festival te koppelen.

F. 'Het Voorspel', een peer-education project seksuele voorlichting "Het Voorspel" is een project gebaseerd op 'peer-education', waarbij seksuele voorlichting in een open sfeer wordt aangeboden. In "Het Voorspel" zullen medisch studenten fungeren als peer-educators voor middelbare scholieren. Na een aantal maanden van voorbereidend werk is het project in Nijmegen gestart als pilot. De aanmeldingen van studenten om deel te nemen aan het opleidingsweekend liepen als een trein. Nadat de evaluatie van het pilot-project in Nijmegen rond is, zal "Het Voorspel" uitgebreid worden naar de rest van de Nederland om ook daar studenten op te leiden en uit te sturen naar scholen in de omgeving.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste overlegpartner van de minister van Onderwijs. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten. Meer informatie is te vinden op onze website: www.iso.nl.

ISO

Drieharingstraat 25

3511 BH

Utrecht

Telefoon: 030-230 26 66