Hollandsche Beton Groep

Persbericht: HBG en Ballast Nedam bundelen baggeractiviteiten

Gezamenlijk persbericht van

HBG, Hollandsche Beton Groep nv, en Ballast Nedam nv

Persconferentie

HBG en Ballast Nedam geven vandaag een toelichting op de aangekondigde bundeling van de baggeractiviteiten tijdens een persconferentie in het Okura hotel, Ferdinand Bolstraat 333 te Amsterdam om 11.00 uur.

Rijswijk / Amstelveen, 31 mei 2001

HBG en Ballast Nedam bundelen baggeractiviteiten

Topspeler op internationale baggermarkt
Goede uitgangspositie voor verdere groei
Nieuwe onderneming Ballast HAM Baggeren bv verwacht omzet in 2001 van 635 miljoen euro en heeft circa 2.000 medewerkers
HBG krijgt 2/3 van de aandelen, Ballast Nedam 1/3
Vloten complementair, aanzienlijke synergieën
Betere positionering voor grote infrastructurele werken (bagger + bouw) Aantrekkelijke werkgever
Creatie aandeelhouderswaarde voor HBG en Ballast Nedam

Ballast Nedam en HBG zullen hun baggeractiviteiten samenvoegen tot een nieuwe combinatie, die zal bestaan uit Ballast Nedam Baggeren bv (BNB) en Hollandsche Aanneming Maatschappij bv (HAM). Ballast Nedam en HBG hebben een intentieovereenkomst ondertekend, na de afgelopen maanden intensief over de samenwerking te hebben onderhandeld. Zowel de Raden van Bestuur als de Raden van Commissarissen van HBG en Ballast Nedam alsook het management van beide baggerondernemingen staan ten volle achter deze combinatie.

Met een gezamenlijke hoppercapaciteit van 160.000 m3 en een gezamenlijke capaciteit van zware cutterzuigers van 66.000 kW zal de nieuwe combinatie wereldmarktleider worden in belangrijke segmenten van de baggerindustrie. Het nieuwe bedrijf - Ballast HAM Baggeren bv - zal op een stand-alone basis opereren, zelf financierend zijn en een sterke balans hebben, die een uitstekende basis biedt om de marktpositie verder uit te bouwen.

Strategische redenen voor krachtenbundeling

Door het samenvoegen van de baggeractiviteiten van beide ondernemingen ontstaat een zodanige schaalgrootte dat een prominente rol zal worden gespeeld in de consolidatie van de baggerindustrie.

Na een zorgvuldige beoordeling van verschillende strategische alternatieven door beide ondernemingen zijn Ballast Nedam en HBG tot de conclusie gekomen dat de voorgenomen bundeling van baggeractiviteiten het best de belangen dient van aandeelhouders, medewerkers en overige stakeholders van beide ondernemingen.

De nieuwe combinatie zal leiden tot aanzienlijke synergieën en voordelen:

Versterkte marktposities: vloten zijn complementair, waardoor de nieuwe onderneming beter is gepositioneerd in de thuismarkten en bij grote projecten;

Besparing op aanzienlijke investeringen: het samenvoegen van vloten zal ertoe leiden dat een aantal geplande grote investeringen in nieuwe schepen (waaronder de reeds door HBG aangekondigde jumbo-hopper HAM 321) voorlopig geen doorgang vindt. Dit betreft investeringen ter grootte van ruim 200 miljoen euro in de eerste drie jaren;

Aanzienlijke kostenvoordelen: Ballast HAM Baggeren verwacht significante kostenvoordelen te genereren op het gebied van samenstelling en inzet van de vloot, operationele efficiency, samenvoegen van regio- en hoofdkantoren en betere inzet van personeel;

Behoud van synergie met bouwactiviteiten van moederconcerns: doordat de bagger- en bouwactiviteiten van Ballast Nedam en HBG nauw met elkaar verbonden blijven - partijen vinden elkaar al vaak in grote combinatiewerken - zullen zowel Ballast HAM Baggeren als Ballast Nedam en HBG nog beter zijn gepositioneerd voor grote multidisciplinaire civiele projecten;

Aantrekkelijk voor medewerkers: de combinatie vormt een aantrekkelijke onderneming voor medewerkers en biedt meer mogelijkheden voor hun ontwikkeling en carrièreperspectieven, ook bij de moederbedrijven.

Deze synergieën en voordelen zullen resulteren in een significant grotere winstpotentie voor HBG en Ballast Nedam en zullen dus leiden tot toename van aandeelhouderswaarde.

Transactiestructuur

Ballast Nedam zal haar aandelen in BNB overdragen aan HAM, in ruil voor 1/3 van de aandelen in HAM, waarvan de naam zal worden gewijzigd in Ballast HAM Baggeren bv. HBG ontvangt in dat kader een dividenduitkering van HAM van 91 miljoen euro. De belangen van Ballast Nedam op de Noord-Amerikaanse markt in North American Trailing Company en Natco Limited Partnership (gezamenlijk Natco) maken vooralsnog geen deel uit van de transactie.

Als onderdeel van de transactie zal Ballast Nedam een put-optie verkrijgen met het recht om haar belang in de nieuwe combinatie te verkopen aan HBG.

De nieuwe combinatie Ballast HAM Baggeren

Na het inbrengen van BNB in HAM ontstaat een sterk baggerbedrijf met stevige posities in thuismarkten en in grote meerjarige projecten. In het afgelopen financiële jaar realiseerde Ballast HAM Baggeren een pro forma omzet van 558 miljoen euro. De combinatie telt circa 2.000 medewerkers. Voor 2001 verwacht Ballast HAM Baggeren een omzet van circa 635 miljoen euro.

Organisatie en management

Na de samenvoeging van de baggeractiviteiten zal Ballast HAM Baggeren een directie hebben, bestaande uit vijf personen waarvan drie (inclusief de voorzitter) afkomstig zijn van HBG en twee van Ballast Nedam. Ir. D. de Waard - thans lid Raad van Bestuur van HBG - zal worden benoemd tot directievoorzitter van Ballast HAM Baggeren. Het hoofdkantoor van Ballast HAM Baggeren zal worden gevestigd op een nieuwe, nog nader te bepalen, locatie.

De Raad van Commissarissen van de combinatie zal bestaan uit vijf personen, waarvan drie (inclusief de voorzitter) worden benoemd door HBG en twee door Ballast Nedam. Voor belangrijke strategische beslissingen is unanimiteit dan wel een gekwalificeerde meerderheid vereist.

Er zullen naar verwachting geen gedwongen ontslagen vallen als gevolg van de vorming van Ballast HAM Baggeren.

Vervolgstappen

De Commissie voor Fusieaangelegenheden van de SER, Euronext Amsterdam N.V., de ondernemingsraden en de betrokken vakbonden zijn op de hoogte gesteld van de transactie. Daarnaast zal de transactie worden aangemeld bij de relevante mededingingsautoriteiten.

Verwacht wordt dat de transactie medio dit jaar zal worden afgerond, na een finale due diligence en goedkeuring door de relevante instanties.

Financiële adviseurs

Ballast Nedam wordt in deze geadviseerd door ING Barings; HBG door ABN AMRO Bank en Lazard Freres.

Profielen van HBG en Ballast Nedam

HBG, Hollandsche Beton Groep nv, is een internationaal aannemingsconcern dat wereldwijd projecten uitvoert en zich toelegt op alle aspecten van de bouw alsmede op bagger- en engineering-activiteiten. HBG telt circa 20.000 medewerkers en bezet topposities in Europa (Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland) en de Verenigde Staten. In 2000 behaalde HBG een omzet van 5,4 miljard euro.

Ballast Nedam nv is een internationaal bouw- en baggerconcern dat actief is over de gehele breedte van het bouwproces. Ballast Nedam heeft 7.300 medewerkers. Daarmee behoort de onderneming, zowel nationaal als internationaal, tot de grote bouwondernemingen. Vanuit de thuismarkt Nederland is een sterke positie opgebouwd in het Verenigd Koninkrijk, Zuidoost-Azië, het Caribische gebied en het Midden-Oosten. In 2000 behaalde Ballast Nedam een omzet van 2,1 miljard euro.

Nadere informatie

Hollandsche Beton Groep nv:

Arno Pronk, telefoon +31 (0)70 372 2121

Ballast Nedam nv:

Jos Bolt, telefoon +31 (0)20 545 3426

Nel de Geus, telefoon +31 (0)20 545 3435