Openbare Bibliotheek Oss

17 mei 2001

Tentoonstelling dichtbundel Pieter de Laat met tekeningen van Ria van de Ven

Van 31 mei tot 7 juli a.s. is de expositie "Dichtbundel Pieter de Laat in afbeeldingen" te zien in de Bibliotheek Oss. Naast de gedichten uit de bundel "Randgebied" zijn er originele tekeningen van illustrator Ria van de Ven te zien.

De poëziebundel is verschenen bij Reinart Edities uit Oss. In de tentoonstelling zijn ook andere bundels van deze uitgeverij te bekijken.

Ria van de Ven is woonachtig in Oss en exposeert vanaf 1992 onder meer in de KunstRai in Amsterdam, Lineart in Gent, Reinart Gallery in Oss. In juni 2001 is een gedeelte van haar werk ook te zien in de Rog in Grave. Via een spontane manier van werken zoekt zij naar de meest pure uitdrukkingsvorm, naar oorspronkelijkheid, naar eenvoud, naar een vanzelfsprekend beeld zonder opsmuk. Kleur is voor haar heel belangrijk, elke kleur heeft een andere werking. Schilderen heeft voor haar alles te maken met het leven zelf en daarom schildert zij verschillende basiselementen van het leven waaronder mensfiguren, tafels, vazen en schalen. Haar tekeningen hebben verschillende overeenkomsten met de gedichten in de bundel "Randgebied" zoals het uitdrukken van de kwetsbaarheid van het mens-zijn en tegenstellingen. Zij gebruikt vaak felle kleuren terwijl het schilderij toch zachtheid uitdrukt. In het zoeken naar beeldtaal komt Ria van de Ven steeds weer nieuwe elementen tegen. Haar werk is in de loop der jaren blijven veranderen, maar heeft in essentie steeds dezelfde betekenis gehouden: het harmonieuze van de tegendelen laten zien.

Pieter de Laat schreef in 1996 zijn eerste solo-bundel "De spraakbes", een verzameling nogal introverte gedichten over de wereld achter de dingen, die verscheen bij Reinart Edities uit Oss. Daar is inmiddels ook zijn tweede bundel verschenen, getiteld "Randgebied". Hierin staan de wereld en de dingen zèlf meer centraal. Dat is ook te merken aan de schrijfstijl die directer en opener is geworden. De omgeving van De Maaskant waar Pieter de Laat woonde, speelt een niet onbelangrijke rol. De rivier de Maas trad vroeger jaarlijks buiten de oevers en had een grote invloed op het leven. Om te kunnen overleven, moesten mensen hun gevoelsleven uitschakelen, ze werden zelf een eiland in een geïsoleerd gebied. Overleving stond centraal. Mensen leerden om door te gaan, ondanks mislukte oogsten, om sterk te zijn en niet te zeuren over zaken als leven en dood. Volgens de Laat hebben deze omstandigheden het karakter van de mensen die er van oudsher wonen, gevormd.

Inhoudelijk gezien gaat het bij de gedichten uit "Randgebied" ook over de tegenstellingen die het leven met zich meedraagt. Die van het water dat voorbij stroomt, waar men zonder meer in mee zou willen gaan. Mensen zouden het liefst het denken zoveel mogelijk willen uitschakelen, maar daar staat men dan: met één been in het water en met een ander aan de kant, het "Randgebied", daarlangs. Dat is de tweeslachtigheid die het leven met zich meebrengt, het dillemma van dichter Pieter de Laat.

Tentoonstelling De expositie van werken die verschenen bij Reinart Gallery in Oss en de originele tekeningen van Ria van de Ven die zijn afgebeeld in de gedichtenbundel van Pieter de Laat, getiteld "Randgebied" is gratis te bekijken tijdens openingsuren van de Bibliotheek Oss.