PERSBERICHT - 31 MEI 2001

Meer ruimte nodig voor verbetering kwaliteit en aanbod accommodatie

Toerisme komt in de knel

Dreigend tekort aan goede logiescapaciteit

Om de groei van de sector toerisme en recreatie te waarborgen is ruimte voor logiesaccommodaties nodig zo signaleert Toerisme Recreatie Nederland (TRN). Vooral in de Randstad is er ruimte voor nieuwe hotels nodig. In het midden en zuiden van het land is voor kampeer- en bungalowbedrijven ruimte nodig voor kwaliteitsverbetering. In de Regeringsnota Grondbeleid `Op grond van een nieuw beleid' en de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening blijft de ruimte voor toerisme en recreatie onderbelicht, zo meent TRN.

In bijna alle regio's van Nederland en voor bijna alle logiessectoren geldt dat nieuwe locaties of uitbreidingen van de bestaande capaciteit moeilijk van de grond komen.

Er is vrijwel altijd een ruimtelijke concurrent en vaak heeft deze een financieel of sociaal-economisch sterkere positie. De commerciële vastgoedsector voor zowel woningbouw als nieuwe vestigingen voor bedrijven kan immers eenvoudiger de hogere grondprijzen betalen. De logiessector wordt hierdoor belemmerd en dit gebeurt juist in economisch actieve en/of aantrekkelijke regio's.

Groei
De ruimte voor toerisme en recreatie is nodig, omdat deze sector nog steeds groeit. Vorig jaar bedroegen de toeristische bestedingen zo'n 57 miljard gulden. In 2005 zullen deze toenemen tot 75 miljard gulden. TRN vindt dat de overheid de ontwikkeling van een evenwichtig logiesaanbod kan faciliteren met de volgende maatregelen:

Ten eerste met bredere afweging op regionaal en stedelijk niveau bij structuurvisies, gebieds- en bestemmingsplannen, zodat logiesaccommodaties en recreatie net zo goed een kans krijgen als wonen, bedrijfshuisvesting en natuur.

Op de tweede plaats door het combineren van de functies toerisme en recreatie, en bijvoorbeeld natuurontwikkeling. En ten derde op provinciaal niveau de wenselijkheid van logiesgerelateerde en economische activiteiten vast legt.

Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen van het recente rapport `De Herberg in een Netwerk' in opdracht van TRN en het Bedrijfschap Horeca en Catering.