Politiebericht Friesland: Friesland 31-05-2001 Politieberichten van 30/5 (13.00 uur) tot 31/5 (07.00 uur)

De Wilgen: autogordelcontrole
Woensdag heeft de politie tussen 09.30 en 13.15 uur een autogordelcontrole gehouden op de splitsing Drachster Heawei/De Trisken. In totaal 20 bestuurders kregen een boete uitgereikt voor het niet dragen van de gordel.

Leeuwarden: inbraak Zuidergrachtswal
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een kantoorpand aan de Zuidergrachtswal. Men is het pand vermoedelijk met een valse sleutel binnengekomen, waarna een tweetal rollen met postzegels werden ontvreemd. Een 28-jarige inwoner van Ternaard deed aangifte.

Leeuwarden: man gestoken
Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden is woensdag omstreeks 15.00 uur op het Waagplein door een nog onbekende man met een scherp voorwerp gestoken. Het slachtoffer liep met twee vrienden over het Waagplein richting Peperstraat, toen een hen tegemoetkomende fietser een van de vrienden, een 35-jarige Leeuwarder, licht raakte. Deze maakte een opmerking richting de fietser. De drie mannen liepen vervolgens richting fietser, waarna deze stopte en zijn fiets tegen de Waag zette. Er ontstond een woordenwisseling tussen de vier mannen tot de fietser ineens op zijn fiets sprong en wegfietste. Op dat moment bleek dat het slachtoffer een steekwond had opgelopen. Hij werd per ambulance naar het MCL vervoerd, waar geconstateerd werd dat een long licht geraakt was en hij voorlopig in het ziekenhuis moest blijven. De politie heeft het centrum zonder resultaat naar de dader afgezocht. Zij signalement luidt: donkere huidskleur, leeftijd 25 a 30 jaar, rond/bol gezicht, lang gekruld zwart haar tot op of over de schouders, gekleed in donkerblauwe broek en grijze jas. De dader reed op een zilvergrijze fiets. Hij was mogelijk vergezeld van twee mannen op een bromscooter van het merk "Aprilla". De dader en de personen op de bromscooter zouden zijn weggereden in de richting van de Nieuwstad. De politie is nog op zoek naar mogelijke getuigen.

Tijnje: inbraak horecapand
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een horecapand aan de Breewei. Twee gokkasten en de kassa werden opengebroken en leeggehaald. Hoe men het pand binnen is gekomen is onbekend. De 29-jarige eigenaar uit Tijnje deed aangifte.

Drachten: winkeldiefstal
Een 41-jarige inwoner van Drachten is woensdag om 17.00 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Eems. De man werd door de eigenaar aangehouden, toen hij een aantal artikelen, o.a. blikken kattenvoer, tubes tandpasta en deodorant, wilde meenemen zonder te betalen. Hij werd overgedragen aan de politie.

Drachten: winkeldiefstal
Een 16-jarige inwoner van Drachten is woensdag om 17.30 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan het Raadhuisplein. De man werd door de bedrijfsleider van de winkel betrapt, toen hij een fles port wilde meenemen zonder deze af te rekenen. Hij werd aan de politie overgedragen.

Leeuwarden: fietsen in brand
OP het station aan de Rozemastate zijn woensdag omstreeks 20.00 uur twee fietsen zwaar beschadigd geraakt, nadat ze door onbekenden in brand waren gestoken. De brand werd ontdekt door een omwonende. De gewaarschuwde politie kon de brand met de brandblusser doven.

Langezwaag: snorfietser ten val
Een 82-jarige inwoner van De Knipe is woensdag om 19.50 uur gewond geraakt, toen hij met zijn snorfiets op het Lang Ein ten val kwam door grind op de weg. Het slachtoffer werd met vermoedelijk een hersenschudding per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Snikzwaag: ongeval met dodelijke afloop
De 15-jarige Katharina Krumus uit Terkaple is in de nacht van woensdag op donderdag in het AZG overleden aan de gevolgen van een ongeval. Het slachtoffer fietste omstreeks 14.20 uur op de Leeuwarderweg te Snikzwaag, toen ze bij een T-kruising plotseling de weg overstak. Een 44-jarige automobilist uit Windhoek kon het meisje niet meer ontwijken, waarna een aanrijding volgde. Het slachtoffer werd in kritieke toestand per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd, waarvandaan ze later naar het AZG werd overgebracht. Daar overleed ze donderdag rond 03.00 uur.

Heerenveen: motorrijder gewond
Een 32-jarige motorrijder uit Wommels is woensdag om 20.30 gewond geraakt, toen hij op de Rijksweg 32 ten val kwam. De man reed met nog drie motorrijders op het verkeersplein, toen een van de motorrijders, een 33-jarige Sneker, in een bocht onderuit ging. Hij schrok, waarna hij in de berm belandde en in een sloot reed. Hij liep daarbij verwondingen aan zijn voet en sleutelbeen op. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd. De Sneker bleef ongedeerd.

Surhuisterveen: auto in beslag genomen
Een 25-jarige inwoner van Stroobos werd woensdag om 19.30 uur op De Kolk betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De man bleek een rijontzegging te hebben en al diverse malen voor het rijden zonder rijbewijs te zijn bekeurd. Zijn auto werd in beslag genomen.

Lemmer: aanhouding na vernieling
Een 20-jarige inwoner van de gemeente Noordoostpolder is woensdag om 21.00 uur aangehouden, nadat hij een ruit van een pand aan de Nieuwburen had vernield. De man kon worden aangehouden, nadat een getuige de politie had gewaarschuwd. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Donkerbroek: bromfietser gewond
Een 16-jarige bromfietser uit Donkerbroek is woensdag om 21.50 uur gewond geraakt bij een ongeval op de Herenweg. Het ongeval ontstond toen een 18-jarige plaatsgenoot met zijn auto linksaf sloeg en daarbij de bromfietser over het hoofd zag. Bij de daarop volgende aanrijding liep de bromfietser letsel aan zijn rug, been en arm op, waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten werd overgebracht.

Bolsward: onder invloed
Een 38-jarihe inwoner van Bolsward is donderdag om 00.10 uur op de Snekerstraat aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 500 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren kreeg.

Leeuwarden: aanhouding poging fietsendiefstal
Een 21-jarige Leeuwarder is donderdag om 03.30 uur op het Wilhelminaplein aangehouden, op verdenking van poging tot diefstal van een fiets. Surveillerende agenten zagen de man aan een fiets morrelen en hielden hem daarop aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272