CBS

Institutionele beleggers kopen voor recordbedrag aandelen

De institutionele beleggers houden vertrouwen in aandelen ondanks de negatieve koersresultaten in het eerste kwartaal van 2001. In dit kwartaal is voor een recordbedrag van 40 miljard gulden (18 miljard euro) aan aandelen gekocht. Uit de cijfers van het CBS komt verder naar voren dat het belang van obligaties in de beleggingsportefeuille van pensioenfondsen en verzekeraars toeneemt. Ook is sprake van een groei van de beleggingen in het buitenland.

Dalende koersen leiden niet tot uitstappen
Het eerste kwartaal van 2001 kenmerkt zich evenals het laatste kwartaal van vorig jaar door fors dalende beurskoersen met grote koersverliezen als gevolg. De koersverliezen op aandelen belopen voor de institutionele beleggers in het eerste kwartaal van dit jaar 46 miljard gulden. In het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg het verlies 73 miljard gulden. Desondanks houden de institutionele beleggers hun aandelenportefeuille grotendeels op peil door in het eerste kwartaal van 2001 voor een recordbedrag van 40 miljard gulden aandelen aan te kopen. Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dit is zelfs meer dan het totale bedrag waarvoor aandelen zijn gekocht in 1999, het jaar met het hoogste aankoopbedrag in de afgelopen vijf jaar. De waarde van zowel obligaties als onroerend goed is in het afgelopen kwartaal beperkt gestegen (minder dan 1%). In totaal bedragen de koerswinsten 5,4 miljard gulden, wat veruit onvoldoende is om het koersverlies op aandelen te compenseren.

Stijging van belang in obligaties
Het deel van de totale beleggingsportefeuille van de institutionele beleggers dat in obligaties wordt belegd, is de laatste twee kwartalen met bijna 3%-punt gestegen tot 34%. Bij de aandelen zien we, ondanks de grote aankopen in met name het eerste kwartaal van dit jaar, een daling van het belang met 3%-punt tot 41%. Hiermee is het aandelenbelang, na een jarenlange toename, voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gedaald. Bij de verzekeraars doet deze ontwikkeling zich minder sterk voor dan bij de pensioenfondsen.

Buitenlandse beleggingen blijven groeien
Tezamen hebben de institutionele beleggers voor het eerst meer dan de helft van hun beleggingen in buitenlandse waarden ondergebracht. Pensioenfondsen overschreden deze grens al in de loop van 1999. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2001 hebben de pensioenfondsen 65% in het buitenland belegd. De verzekeraars hebben in dat kwartaal hun belang in het buitenland met 3%-punt verhoogd tot 26%. Gezien de grote omvang van de te beleggen middelen geeft het buitenland meer mogelijkheden tot spreiding van de beleggingsrisico's. Met name de invoering van de euro heeft deze mogelijkheden vergroot, zonder dat de valutarisico's toenemen.

Totale beleggingen blijven op niveau
De totale beleggingen van de institutionele beleggers zijn ondanks de nog steeds dalende koersen op niveau gebleven. Aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar werd 1564 miljard gulden belegd tegen 1558 miljard gulden eind vorig jaar. De daling (-4%) die zich in het laatste kwartaal van vorig jaar voordeed en een einde maakte aan een jarenlange toename van de beleggingen, zet daarmee niet door.